U nekim zdravstvenim ustanovama u svijetu nakon uvida u u specifično stanje svakog pacijenta pojedinačno se određuje "pametna terapija"

 

Prošlog tjedna dobio sam anonimno pitanje čitatelja s vrlo interesantnim pitanjem. Starija pacijentica je prije dvije i pol godine, a nakon smrti sina, oboljela od Polimialgie reumatike. Učinjena je MR koja je našla temporalni arteritis. Terapija kod pacijentice se provodi uz pomoć kortikosteroida. Anonimni čitatelj navodi da se samoinicijativno konzultirao s medicinskom literaturom i došao je do zaključka da stres jako utječe na imunološki sustav, a potom je pronašao da bi poremećaj imunološkog sustava mogao biti uzrokom oslabljenog nadzora imunološkog sustava od strane supresijskih T limfocita, odnosno poremećen odnos CD4-CD8. U slučaju da se radi upravo o tome, zanima ga postoji li terapija kojom bi se eventualno neefikasni supresorski T limfociti nadomjestili onim iz nekog vanjskog izvora, a kortikoidna terapija smanjila ili izbacila. Čitatelj još postavlja pitanje postoji li mogućnost da se na dijelu temporalnog arteritisa isti "zatvori " te uradi bypass kao kod koronarnih arterija, a potom se oštećeni dio možda čak i odstrani i na taj način eventualno se spriječi nastanak sljepoće.

Prije pokušaja da bar općenito odgovorim na ove konstatacije i pitanja, trebam reći da sam se dugi niz godina bavio transplantacijom organa gdje se koristila terapija reguliranja imunološkog sustava na način da se isti smanji da organizam ne odbaci transplantirani organ, a da se ujedno imunološki sustav ne smanji toliko da nastanu sekundarne posljedice umanjenog imuniteta.

U pismu su navedene samo dijagnoze i općenito da se u terapiji koriste kortikosteroidi. Čitatelj je dosta dobro proučio medicinsku literaturu i mogu se odmah složiti da stres zbog gubitka sina može biti veliki okidač poremećaja imunološkog sustava. Na pitanje postoje li specifični lijekovi koji bi pomogli da se formiraju kvalitetni T limfociti i prema meni dostupnoj literaturi nisam u mogućnosti dati decidirani odgovor. Znam da se u nekim zdravstvenim ustanovama u svijetu nakon uvida u u specifično stanje svakog pacijenta pojedinačno određuje "pametna terapija", ali s navedenim podacima ni na to nije moguće jasno odgovoriti. Terapija kortikosteroidima je danas najviše korištena. Neki idu i s dodacima citostatika, ali, ne raspolažem s dovoljno podataka da bih mogao to sugerirati. Arteritis je upala arterija od manjih do nešto većih arterija. Do danas, prema dostupnim podacima, nije moguće te promjene riješavati kirurškim putem.

Preporučam da se pacijent javi s cjelokupnom medicinskom dokumentacijom kako bismo mogli dati kvalitetniji odgovor na zdravstveno stanje bolesnika.