Pokretanje ljudskog tijela kompleksan je proces nastao kroz evolucijsku „alkemiju“ kojoj je cilj smanjiti utrošak energije pri kretanju

 

 

Zbog velikih grudi boli me kralježnica. Znam da trebam jačati core, ali da li bi malo olakšanje bilo uz 3 satno nošenje pojasa za korekciju posture (onaj koji se nosi kod frakture klavikule)?

 

 

Svako, ali baš svako ograničenje kretnji (ne mora biti puna imobilizacija), slabi mišiće. Ortoze koje se koriste kod frakture ključne kosti nisu iznimka. One postavljaju ramena u njihovu stražnju poziciju, sa ciljem postavljanja ulomaka ključne kosti u međuodnos iz kojeg očekujemo brže cijeljenje. Razumijem kako takav „support“ može djelovati privlačno pacijentima s problemima sličnim vašemu, ali tako „približene“ lopatice, dodatno će oslabiti međulopatične mišiće, te ih skratiti, pogoršavajući već postojeće bolno stanje.

Isto se događa i sa svim ostalim elastičnim i neelastičnim ortozama i steznicima koji se nude kao rješenje bilo za bol, bilo za držanje. U početku se čini da pomažu, ali nakon nekog vremena simptomi se neminovno pogoršaju.

Pokretanje ljudskog tijela kompleksan je proces nastao kroz evolucijsku „alkemiju“ kojoj je cilj smanjiti utrošak energije pri kretanju. U tom smislu nije samo važno povećati snagu mišića trupa, već i njihovu fleksibilnost, kako bi putem svoje elastičnosti smanjili stres na oslabljenu muskulaturu i smanjili napor održavanja statičke pozicije. Zatim, aerobni trening (vožnja bicikla, trčanje, orbitrek, steper) bi trebali ukloniti dio posljedica dugog sjedenja ili stajanja, za što nas evolucija nije dobro „napravila“. Vježbe za ekstremitete bi trebali ukloniti i drugi dio štete učinjene dugotrajnom statičkom pozicijom, te ojačati mišiće pomagače kralježnice. Sve to bi trebalo raditi redovito (barem tri puta tjedno) kao terapiju, a potom i kao prevenciju ponovne pojave smetnji.

Tijelo je plastično. Nakon nekog vremena prilagodit će se onome što tražimo od njega. Svedete li vaše kretanje na minimum, sve će oslabiti i atrofirati, te za posljedicu imati neugodne simptome. Lijek je jednostavan. Učiniti suprotno od toga.