Jedan od osnovnih alergena koji potiče respiratorne alergijske reakcije je bijelo brašno, koje po definiciji pripada u prehrambene alergene

 

Najjednostavnija definicija alergije je da imunološki sustav organizma neadekvatno reagira na  podražaje iz vanjske okoline.

Još  i danas alergije se dijele prema načinu ulaska (kontakta) na alimentarne (alergeni koji se unose u tijelo putem prehrane), inhalacione (alergeni koji se unose u organizmom preko respiratornog sustava disanjem) i kontaktni (alergeni koji dolaze u kontakt s kožom i vidljivim sluznicama). Po mojem mišljenju, postoji samo jedna alergijska reakcija koja je rezultat kumulacije sve tri vrste alergena. Mogu navesti samo jedan jasan primjer, a to je da je jedan od osnovnih alergena koji potiče respiratorne alergijske reakcije bijelo brašno koje po definiciji pripada u prehrambene alergene.

Mišljenja sam da svi mi imamo određene alergijske reakcije, ali su one kod nekih slabije ili jače izražene. Naime, kod nekih pacijenata imamo prvo jasnu kliničku sliku u obliku urtikarija, svrbeža, promjena na koži, problema s respiratornim sustavom (kihanje, curenje iz nosa, otežano disanje). Postoji i pojačana alergijska reakcija koja se manifestira i na očima s pojačanim izlučivanjem suza, crvenilom očiju i "pečenjem" u očima. Dakako da postoje i kombinacije ovih vrsta alergijskih reakcija. Zatim imamo alergijske reakcije koje na prvi pogled nisu vidljive, a manifestiraju se problemima probavnog sustava, umora i slično. Treću skupinu sačinjavaju one alergijske promjene koje su minimalne te ne postoji nikakva klinička slika i ne utječu na svakodnevni život, ali postoji mogućnost da se one iz takvog stanja zbog stalne izloženosti alergenima promjene u one s kliničkom slikom.

Kada govorimo o stupnju intenziteta alergijske reakcije, postoje blaži oblici, srednje izražene reakcije te teže reakcije s promjenama u organizmu koje mogu dovesti i do smrtnog ishoda ako se ne reagira na vrijeme.

Možemo biti alergični baš na sve, pa postoje primjeri alergije i na najjači lijek protiv jakih alergija - kortikosteroide.

Čimbenici koji mogu biti dodatni okidači alergijskih reakcija  su problemi s neadekvatnom stolicom (disbalans bakterije vrenja i truljenja), stres i poremećaji neurovegetativnog sustava.

Putem članaka ne liječimo pacijente nego pokušavamo na najjednostavniji način objasniti mehanizme nastanka zdrastvenih problema. O liječenju odlučuju oni koji su kvalificirani za takve stvari, dakle, liječnici, ali naša je preporuka da alergije shvatite ozbiljno i da kod prvih pojava odmah uradite kvalitetan alergo test kako bi preventivno smanjili kontakt s većim brojem alergena.


Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na: [email protected]