Odnedavno radnici trebaju dobiti obračun neisplaćene plaće koji predstavlja ovršnu ispravu. Međutim, ako poslodavac odluči ne dati im ni novac ni tu potvrdu - sudbina im je ista kao i prije tog propisa!

S obzirom da je doba go­diš­njih odmora i da je pozornost malo kome usmjerena ka pla­ni­ranju poduzetništva, poku­šala sam se prisjetiti nekolicine čudnih situacija kojima sam svjedočila zajedno sa svojim klijentima u državi koja se zaklinje u podršku malom podu­ze­tništvu.

Možda odustanete kad pro­čitate, a možda još više zagrizete da ostvarite svoj po­du­zetnički san u svojoj domo­vini!

U isto vrijeme pod istim nebom (čitaj: zakonima) postoje poduzetnici bez imovine i imovina bez vlasnika. Naime, upravo ovih dana jednome se poduzetniku posrećilo da je naišao na referenta u banci koji je pristao zatvoriti jedan jedini i glavni poslovni žiro račun poduzeća. Oznaka “glavni ra­čun” ima značenje da je taj ra­čun primaran za prisilne na­pla­te. I dok sam nebrojeno pu­ta čula odgovor da je bankovni račun moguće zatvoriti tek kad se otvori drugi i označi ga se glavnim, ipak gledam u izvod klijenta u kojem piše da je račun zatvoren, a znam da drugog računa nema i da nije po­krenuo nikakav likvidacijski po­s­­tupak.

S druge strane, ovih sam dana imala iskustvo postojanja bankovnog računa poduzeća koje više ne postoji, jer je nakon okončanog stečaja brisano iz su­dskog registra. Znam i za ze­m­ljišta, kuće i vozila kojima su kao vlasnici upisana poduzeća koja su izbrisana i više ne postoje. 

Znam za poduzeća registrirana na nepostojećim adre­sama  i za ljude koji su zapeli i odustali od otvaranja obrta jer nisu imali dokument koji ih povezuje sa adresom na koju su ga željeli registrirati.
Znam za obrte kojima su godinama kao stručni voditelji bile upisane osobe koje su isto­vremeno primale naknadu za nezaposlene i za poduzeća koja ostvaruju značajne prihode bez ijednog zaposlenog ili na drugi način angažiranog.

Znam da ima poduzeća koja više godina nisu podnijela financijske izvještaje, niti su pla­tila jednu lipu u proračun, a poslovali su bez problema. Na­žalost, znam i za one kojima je naplaćena naknada za opo­menu od 200 kn za dug od 500 kn, i to za akontaciju poreza na dobitak (kojega na kraju nije ni bilo, jer je poslovao s gubi­tkom).
Zadnjih nekoliko mjeseci gledam kako nekim direktorima stižu rješenja o obvezi pla­ćanja doprinosa za zdrav­stveno osiguranje na osnovicu u visini prosječne plaće, a dru­gima ne stižu. 
Ako je direktor koji je rješe­nje ipak dobio, istovremeno u tom poduzeću na ne­određeno vrijeme novozaposlena osoba mlađa od 30 go­dina - po jednom je propisu po­du­zeće oslobođeno obveze da za njega uopće plaća taj doprinos, a po drugom je obvezno plaćati ga više od 1.500 kn mjesečno.

Već drugu godinu se po knjigovodstvenim servisima troši više vremena na izvještavanje, i to putem kompliciranog sustava šifriranja, o isplatama koje ne podliježu oporezivanju, nego o onima koje jesu oporezive.

Od proljeća se po podu­ze­ćima i obrtima panično ispunjavaju tablice o satima odma­ranja radnika, pod prijetnjom kazne od 100.000 kn i za ne­točno ispunjenu tablicu.
Odnedavno se mora imati dokaz o tome da je radnik primio obrazac o isplati plaće. I dok je u sudskim i upravnim postupcima dovoljno imati do­kaz da ste nešto na propisan način poslali, ovo je jedina situ­acija u kojoj to nije dovoljno. Ako vam radnik iz nekog ra­zloga ne potpiše, mogli biste se loše provesti!

Također odnedavno radnici trebaju dobiti obračun neispla­ćene plaće koji predstavlja ovršnu ispravu. Međutim, ako poslodavac odluči ne dati im ni novac ni tu potvrdu - sudbina im je ista kao i prije tog pro­pisa! Država je naime puna poslodavaca koji su spremni izdavati potpisane potvrde o svom nedjelu!

Hoćete li se svemu ovome zgražati ili se grohotom smijati ovisi samo o vama. Ja znam samo da je više nego jasno da je nužno potrebno da vam se po­sreći. 

Stoga, kao i uvijek: Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge