Ujak je preminuo, jedini sam zakonski nasljednik. Ujak je sklopio s prijateljem ugovor o doživotnom uzdržavanju te mi je jasno da u trenutku smrti sve što je ugovorom određeno pripada njemu. Je li moguće pobijati ugovor o doživotnom uzdržavanju s moje strane budući da prijatelj o njemu uopće nije brinuo (za što imam svjedoke) niti ga posjećivao u bolnici te je pokojnik umro sam kao pas, a pogreb je obavljen od strane komunalnog poduzeća bez da je nama itko javio da je preminuo, pa tako niti njegov prijatelj.

 

Ovdje se radi o strogo formalnom, dvostranobveznom pravnom poslu kojim na jednoj strani nastaje obveza uzdržavanja (davatelj uzdržavanja), a druga strana se obvezuje na prijenos cijele ili dijela svoje imovine po svojoj smrti davatelju uzdržavanja (primatelj uzdržavanja). Predmetni pravni posao je i naplatan, za činidbu se dobiva protučinidba, odnosno za uzdržavanje dio ili sva imovina. Jednako tako, ovaj pravni posao je i aleatoran jer nije izvjesno koliko dugo će trajati obveza uzdržavanja.

Ovo područje reguliraju odredbe Zakona o obveznim odnosima, a s obzirom na sadržaj Vašega pitanja, u eventualnu primjenu dolaze odredbe ZOO o ništetnim ugovorima. Ništetan je onaj pravni posao koji je protivan Ustavu RH, zakonu ili moralu društva, a bitno je istaknuti da se pravo na isticanje ništetnosti ne gasi, odnosno nije ograničeno rokovima. U svakom slučaju, obratite se odvjetničkom uredu po svom izbodru radi konkretnijeg savjeta i eventualnog zastupanja u postupku.