02.10.2019.

Može li supruga Ukrajinka naslijediti moju imovinu?

Piše: Nikola Pranjić, dipl. iur. www.odvjetnik-pranjic.hr

Teško sam bolestan. Od nasljednika imam samo suprugu koja je strankinja i trenutno ima dozvolu boravka. Hoće li zbog toga imati problema na ostavinskoj raspravi i prilikom upisa u gruntovnicu? Državljaka je Ukrajine.

 

Sukladno odredbi članka 2. stavak 2. Zakona o nasljeđivanju, stranci su, pod pretpostavkom uzajamnosti, u nasljeđivanju ravnopravni s državljanima Republike Hrvatske. Navedeno je točno ako je predmet nasljeđivanja građevinsko zemljište ili građevine, stanovi i sl., ali i u slučaju nasljeđivanja poljoprivrednog zemljišta budući da članak 2. stavak 3. Zakona o poljoprivrednom zemljištu propisuje da strane pravne i fizičke osobe mogu stjecati pravo vlasništva na poljoprivrednom zemljištu uz uvjet reciprociteta. Prema informacijama koje su dostupne kod Ministarstva pravosuđa RH, s Ukrajinom postoji uzajamnost u stjecanju prava vlasništva nekretnina.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .