Na samom početku poslovanja poduzetnici najčešće postavljaju pitanja o porezima koje će plaćati, pa ću podsjetiti da PDV (porez na dodanu vrijednost) nije jedini porez, već samo jedan o poreza. Često, naime, primjećujem da poduzetnici njegov naziv upotrebljavaju kao sinonim za sve poreze, pa dolazi do nerazumijevanja.

Više o svemu je pisano u ranijim tekstovima u ovoj rubrici, pa zainteresirane pozivam da ih čitaju, uz upozorenje da je početkom ove godine bilo promjena, koje ipak u većem dijelu nisu suštinske.

Da li sam u prvoj godini poslovanja kroz obrt ili poduzeće oslobođen plaćanja poreza?

Mjera kojom bi poduzetnik dio vremena poslovao bez plaćanja poreza nije uvedena ni poreznom reformom, niti je postojala prethodnih godina.
Ipak, u prvoj poslovanja nećete plaćati akontacije poreza na dobit ili dohodak (na rezultat poslovanja), već ćete platiti porez kada ta godina istekne i kada se poslovni rezultat utvrdi.

Što se tiče PDV–a, ako u sustav ne uđete, nećete ga plaćati na svoje isporuke, već možda samo na stjecanje – o čemu je pisano prije par tjedana.

Što znači paušalno plaćati porez?

Paušalno plaćanje poreza znači da unaprijed pristajete plaćati porez u stanovitom iznosu, bez obzira na stvarni uspjeh koji ćete polučiti svojim poslovanjem. Dok poduzetnik koji vodi poslovne knjige sa svrhom utvrđivanja rezultata neće platiti porez ako je poslovao sa gubitkom, onaj koji je zatražio paušalno oporezivanje platit će ga i tada. Napominjem da je paušalno plaćanje poreza dostupno samo obrtnicima i privatnim iznajmljivačima, dok samostalnim stručnim djelatnostima i poduzećima svih vrsta (dakle niti za j.d.o.o.) nije. Više o uvjetima u prethodim tekstovima.

Kojih davanja sam oslobođen ako poslujem kroz jednostavno društvo sa og­ra­ni­čenom odgovornošću, tj. kroz j.d.o.o.?

Niste oslobođeni niti jednog davanja. Gotovo u svemu se izjednačeni sa ostalim poduzećima, a u plaćanju svih davanja ste potpuno izjednačeni.

Da li sam osobno kao osnivač ili direktor j.d.o.o. u povoljnijoj poziciji nego ako otvorim drugačije poduzeće?

Ako smatrate povoljnošću činjenicu da će trošak osnivanja biti oko 750 kn, a da temeljni kapital može biti najmanje 10 kn, onda je to jedina povoljnost. Kasnije, bit će vam zapravo teže nego ostalima jer ćete četvrtinu dobiti morati stavljati u pričuvu, sve dok ne izvršite doregistraciju u d.o.o.

U svemu ostalom ćete osobno biti u jednakoj poziciji kao direktori ili osnivači ostalih poduzeća, te se na vas odnose iste propisane osnovice za plaćanje doprinosa, a i oporezivanje isplata dobiti je jednako za sve.

Ako nisam siguran u poslovne mogućnosti, što da otvorim: obrt ili poduzeće?

Kad gledamo samo tu jednu okolnost, onda je svakako prednost obrta činjenica da se lako zatvara, dok se poduzeće mora likvidirati postupkom pred trgovačkim sudom. Ipak, savjetujem da sve skupa sagledate u široj perspektivi, jer mogli biste smetnuti s uma nešto što bi vam moglo zadati značajne probleme. Brzopletost ne preporučujem.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na  Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge