Iza moje pokojne svekrve moj suprug i njegov brat nisu pokrenuli ostavinsku raspravu bez obzira što je pokojna imala u vlasništvu nekretnine, osobni automobil i bankovne račune s ušteđevinom. Suprug i ja imamo malodobnog sina pa me brine što bi se dogodilo s imovinom pokojne svekrve na koju moj suprug ima pravo kao sin u slučaju da se njemu što dogodi, odnosno da li sin i ja imamo pravo na nasljedstvo?


Zakon o nasljeđivanju u članku 10. definira institut prava predstavljanja na način da propisuje kako dio ostavine koji bi pripao prije umrlom djetetu da je nadživjelo ostavitelja nasljeđuju njegova djeca, ostaviteljevi unuci, na jednake dijelove, a ako je neki od unuka umro prije ostavitelja, onda dio koji bi njemu pripao da je bio živ u času ostaviteljeve smrti nasljeđuju njegova djeca, praunuci ostaviteljevi, na jednake dijelove, i tako redom sve dokle ima ostaviteljevih potomaka.

Dakle, ova je situacija predviđena za slučaj kada dijete premine prije roditelja iza kojeg se vodi ostavina, no može se analogno primijeniti i na vašu situaciju ukoliko bi suprug preminuo prije nego bi se ostavina iza pokojne majke uopće raspravila. U tom slučaju onaj dio ostavine koji bi pripao suprugu naslijedio bi vaš sin, a vi ne bi imali prava na ostavinu iza pokojne svekrve. Suprug za svog života u svakom trenutku može pokrenuti ostavinu iza svoje pokojne majke, na taj način na sebe prenijeti onaj dio ostavine koji mu pripada, a u tom slučaju bi iza njega istu imovinu naslijedili sin i vi na jednake dijelove.