Svake godine u ovo doba se osvrćem na ostvarene poslovne rezultate malih poduzetnika, na njihove isplate i na izračun o “cijeni uspjeha”. Naime, sa stanovišta malog poduzetnika, porez na dohodak ili dobit je shvaćena upravo kao cijena koju je potrebno platiti da bi se moglo raspolagati sa zarađenim.
Zarađeno u ovom kontekstu predstavlja razliku između primitaka i izdataka kod obrtnika, tj. između prihoda i rashoda kod poduzeća. Poduzetnici već znaju:

obrtnicima se sve izračunava prema načelu blagajne, ili drugim riječima: od naplaćenih isporuka oduzimaju se plaćeni troškovi, a razlika se zove dohodak.

S druge strane u poduzećima se u račun stavljaju svi prihodi i svi rashodi, neovisno o plaćanju, te se razlika naziva dobitkom.

Za prethodnu godinu smo ovih dana obrtnicima obračunavali porez na dohodak prema prošlogodišnjim propisima. Oni će ga platiti do kraja veljače (ili ranije, ako su poreznu prijavu predali ranije). Nažalost, u propisima nije predviđeno smanjivanje mjesečnih akontacija poreza, već se svaki obrtnik može odlučiti podnijeti zahtjev poreznicima i obrazložiti zašto moli da mu se akontacije smanje. U tom slučaju mora argumentirati zašto očekuje da bi njegova porezna obveza po isteku tekuće godine trebala biti manja. Primjerice, očekuje istu razinu dohotka, a izračun porezne obveze po današnjim poreznim propisima daje značajnije manju obavezu. Uz takav je zahtjev potrebno priložiti i ovogodišnje poslovne knjige, a poreznici svejedno nemaju obavezu udovoljiti zahtjevu.

Stoga vjerojatno neće biti velik broj onih koji će se odlučiti na takav korak, nego će preplaćene akontacije koristiti za godinu dana.

Evo tri primjera obrtnika i razlike u poreznoj obvezi. Pretpostavljeno je da je iznos dohotka isti kao tijekom 2016-te, da nema uzdržavanih članova i da ne plaća prirez.

Obrtnik sa ukupnim dohotkom 150.000 kn za prošlu je godinu platio 26.268 kn poreza, a nakon porezne reforme će za isti dohodak platiti 25.056 kn.
Lanjski dohodak od 300.000 kn stvorio je obavezu 80.328 kn poreza, a u ovoj godini će 66.384 kn, dok je lani za 500.000 kn dohotka porezna obveza bila 160.328 kn, a ove će godine biti 138.384 kn.

Poduzeća su sa poreznom reformom bila bolje sreće, jer je predviđeno da se prilikom izračuna akontacije poreza primjeni manja porezna stopa od 12% ili 18% umjesto dosadašnjih 20% ovisno o visini prihoda manjoj ili većoj od 3 milijuna kuna. Tako će oni tijekom godine plaćati realnije akontacije poreza.

Podsjećam da su sve akontacije porezni dug jednako kao i sve druge obaveze, i da se u slučaju kašnjenja plaća zatezna kamata i pokreću se postupci prisilne naplate.

Bilo je zanimljivo pročitati ovih dana vijest iz jedne nordijske države koja plaća obveznicima kamatu u slučaju kada je postojala preplata poreza. Kao poduzetnik ste već naučili: kod nas nije tako!

Ja sam prilično sigurna da će od ove godine dohoci i dobiti odjednom kod mnogih narasti, ali ne kao posljedica dobrih tržišnih uvjeta ili rasta isporuka, već kao posljedica poreznog praćenja privatnih računa. Naime, ono što je svih ovih godina lako prolazilo neopaženo, sada će biti lako isfiltrirano jednostavnim informatičkim metodama - ako ih poreznici ustanove.

Sredinom 2018-te slušat ćemo kako se političari hvale gospodarskim rastom i uspjesima malog gospodarstva…

Kako god, osobno sam ipak zadovoljna jer je odnos zarade i poreza ove godine ipak povoljniji za sve male poduzetnike. Nadam se da će svake godine biti sve više onih koji će shvatiti da je dobro kad imaju poreznu obvezu, jer to znači da su dobro zaradili. To je i svrha poslovanja.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na  Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge