Poduzetnici početnici često pitaju ovako: koliki će biti moji mjesečni troškovi?

Na ovako postavljeno pitanje niti prorok ne bi znao odgovoriti, osobito ne putem interneta, na forumima i grupama, zato što odgovarač mora znati čime će se poduzetnik baviti, putem kojem oblika poduzetništva posluje, koliki će biti obim njegovog poslovanja, koliko ima zaposlenih, u kojem prostoru posluje, koje tarife potrošnje struje i telefona ima ugovorene i tome slično.

Stoga zaključujem da i ovdje pitalac zapravo nije dobro definirao značenje svoga pitanja, te pretpostavljam da ga zapravo zanimaju njegove nepromjenjive (fiksne) obaveze, na čiju visinu ne može utjecati.

Napominjem da često postoje i obaveze takvog karaktera, ali koje ovise o struci kojom se netko bavi. Prvo što mi pada na pamet su članarine u strukovnim udrugama, za one koji u njima moraju biti, a kojih su većinom svjesni oni koji su obveznici. Stoga, ako u vašem poduzetništvu postoji fiksna obveza vezana uz samo poslovanje, na dolje navedene iznose si dodajte i tu obavezu.

Krenut ćemo od dopunske djelatnosti i domaće radinosti, koje imaju jedino obavezu plaćanja doprinosa. One nisu članovi obrtničke komore, pa članarinu ne plaćaju.

Obrtnici plaćaju mjesečnu članarinu Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) od 76 kn, s time da se plaćanje vrši tromjesečno po 228 kn prema dobivenim uplatnicama od HOK-a. Početnici obrtnici mogu na svoj zahtjev, pismenim obraćanjem Komori, zatražiti oslobođenje od plaćanja te članarine u prvih godinu dana poslovanja.

Obrtnici također plaćaju doprinose.

Kod ova tri do sada navedena oblika poslovanja iznos doprinosa je propisan, jer ovisi o osnovici koju utvrđuje Ministarstvo i koja se mijenja svakog siječnja.

Važno je da uočite da osnovica i zaduženi iznos ovise i o načinu oporezivanja, te također i o činjenici je li tako organizirani poduzetnik istovremeno negdje zaposlen ili nije.

Nezaposlen nositelj koji vodi poslovne knjige i tako utvrđuje dohodak plaća mjesečno 1.8171 kn za sve propisane doprinose.

Nezaposleni nositelj koji plaća porez paušalno (oprez: na svoj zahtjev) plaća mjesečno 1.151kn za sve propisane doprinose, dok zaposleni paušalac plaća ukupno godišnje, ovisno o razredu od 2.231 do 6.037 kn.

Zaposleni nositelj koji vodi poslovne knjige plaća doprinose po isteku porezne godine, na dan predaje porezne prijave, i to 35% od iznosa utvrđenog dohotka u toj godini.

Za konotacije i savjet molim da čitate ranije opširnije tekstove u ovoj rubrici.

Obrtnik se ne može biti na nepuno radno vrijeme, što znači da tako ne možete utjecati na iznos obaveza.

Obveza za porez na dohodak izračunava se prema utvrđenom iznosu istoga u poslovnim knjigama, za one koji ih vode, odnosno godišnje - ovisno o razredu paušala – od 1.530 kn do 4.140 kn.

U poduzećima, d.o.o. i j.d.o.o. govorimo o obvezama poduzeća, a ne njegovog osnivača ili direktora, jer je to odvojena pravna osoba.

Novootvoreno poduzeće u prvoj godini od osnivanja ne plaća članarinu Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), a nakon toga plaća mjesečno 42 kn. Napominjem da je po isteku godine dana i neaktivno poduzeće obvezno plaćati ovu članarinu.

Ostale obaveze poduzeća vezane su uz ugovorene i obračunate plaće, te o prihodima.

Stoga, tijekom prve godine poslovanja niti jedno ne plaća članarinu Turističkoj zajednici i doprinos za općekorisnu funkciju šuma. Plaćaju ih tek po isteku poslovne godine, ovisno o iznosu ukupnih prihoda, djelatnosti i mjestu sjedišta. Iznose ćete dobiti od svojih knjigovođa. Mogu reći samo da oni nisu veliki i da su godišnje stope od 0,0265% do 0,17%. U svim ostalim godinama, tijekom godine plaćaju se akontacije na bazi prethodne godine, koje se po isteku godine obračunaju sa stvarno nastalom obvezom prema utvrđenom prihodu, kada nastaje pravo na povrat preplaćenog ili na uplatu razlike.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na  Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge