Obrtniku ili obrtnici članovi najuže obitelji, koji s njim/njom žive u zajedničkom kućanstvu, mogu pomagati u poduzetništvu. Pomaganjem se neće smatrati samostalno vođenje poslovanja, nego rad uz samog obrtnika/icu.


Malo poduzetništvo, o kak­vom pišemo u ovoj rubrici, obično ima značajan utjecaj na obitelj poduzetnika, bez obzira sudjeluje li obitelj u samom poslovanju.

Po mojoj procjeni, to je prije svega zato što mali poduzetnik mora uložiti u poduzetništvo puno više truda nego što bi ulo­žio kao nečiji zaposlenik.

Među našim klijentima prevladavaju muškarci kao nosioci poduzetništva, no i supruge su najčešće u velikoj mjeri in­volvirane u poslovanje. Nasu­prot tome, onda kada su žene nosioci poduzetništva, njihovi supruzi najčešće nemaju ni­ka­kve veze s tim poduzet­niš­tvom i zaposleni su negdje drugdje.

Kako obitelj uopće može bi­ti sudionik u poduzetništvu?

Prije svega, to ovisi o obliku registracije za poslovanje.

Obrtniku ili obrtnici čla­novi najuže obitelji, koji s po­duzetnikom žive u zajednič­kom kućanstvu, mogu pomagati u poduzetništvu. Jasno je da se pomaganjem neće smatrati samostalno vođenje pos­lovanja, nego rad uz samog obrtnika ili obrtnicu. U slu­čajevima kada član obitelji samostalno radi, bez prisustva obrtnika, potrebno je da ima kvalifikaciju kakva je u kon­kretnom slučaju propisana i za samog obrtnika.

Ako bi članovi obitelji bili supoduzetnici, sudjelovanje u poduzetništvu bi bilo komotnije, ali bi svaki od njih bio obvezan plaćati puni iznos mjesečnih doprinosa za miro­vinsko i zdravstveno osigura­nje, oko 1.850 kn te također i članarinu obrtničkoj komori jer svaki od njih bi bio član te komore. 

Poreznu prijavu bi u slučaju supoduzetništva podnosio sva­ki član obitelji, ali bi se utvr­đeni dohodak obrta rasporedio na svakog od članova i to sukladno ortačkom ugovoru koji bi također morao postojati već kod same registracije.

U slučaju da je samo jedan od članova obitelji obrtnik, ostali koji nisu zaposleni mogu biti na poreznoj prijavi pri­kazani kao članovi obitelji, što će uvećati obrtnikov godišnji osobni odbitak.

Kada je poduzetništvo regi­strirano kao poduzeće, bez ob­zira da li kao društvo s og­ra­ničenom odgovornošću ili jednostavni d.o.o., kombinacija ima više, ali je uvijek važno znati da nema nikakvog doz­voljenog pomaganja članova obitelji. Sasvim je jasno i zašto: poduzeće je pravna osoba i takva nema rođaka. Srodstvo s osnivačem ili direktorom po­duzeća nema utjecaja.

Ovo je primjereno mjesto da ponovo podsjetim na činjenicu da direktoru ne pripada udio u raspodjeli dobitka poduzeća, već na to ima pravo samo os­nivač (tzv. vlasnik). Također, osnivač ima malo odgovornosti za poslovanje poduzeća, već za njegovo poslovanje odgova­ra direktor (član uprave).

Iz tog razloga se ne može smatrati supoduzetništvom ka­­da je jedan supružnik is­ključivi osnivač, a drugi jedini direktor. Oni koji žele u jednakoj mjeri dijeliti zaradu i od­govornosti trebaju i te prav­ne uloge jednako podijeliti.

U hrvatskoj stvarnosti se često pribjegava otvaranju no­vih poduzeća na članove obi­telji, onda kad primarno podu­zeće zapadne u dugove.

U svakom slučaju, svi oni koji za poduzeće obavljaju ne­ke poslove moraju biti ugo­vor­no angažirani: za rad - ugo­vorom o radu, a za neki jed­nokratni posao - ugovorom o djelu. 

Oni koji rade s ugovorom o radu su zaposlenici poduzeća i svaki mjesec treba im biti ob­računata plaća, a ugovori o dje­lu se isplaćuju po obavlje­nom poslu, u roku koji je ugovoren.

Oba ugovora podrazumijevaju plaćanje poreza, doprinosi se plaćaju za zaposlenike i za većinu honorara.

Od početka ove godine ne plaćaju se doprinosi na plaću za osobe do 30 godina starosti koje se zaposli na neodređeno vrijeme, pa je to zgodna mo­gućnost za zapošljavanje djece u poduzetništvu.

Porezno, dobit poduzeća koja je isplaćena svakom osni­vaču fizičkoj osobi predstavlja njegov dohodak, koji on eventualno prijavljuje u svojoj po­reznoj prijavi. Naime, samo zbog primljene isplate dobiti osnivač nije obvezan podnositi poreznu prijavu, ali ako prijavu iz nekog razloga podnosi, i to treba u njoj prijaviti. Na­ravno, ako je neki nezaposleni član obitelji na njegovoj PK kar­tici (po­reznoj kartici), to će utjecati na iznos godišnjeg osob­nog od­bitka.

Iz svih navedenih razloga, prije pokretanja poduzetništva treba sagledati sve potrebe i mogućnosti i donijeti odluku koja će biti razborita kroz duže vrijeme!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge