Poslovni račun u banci morate imati pa prije otvaranja istog dobro proučite bankarske ponude

 

Da budem sasvim precizna i jasna: paušalni obrt ne može se otvoriti! Može se otvoriti ili točnije rečeno, registrirati obrtnička djelatnost, pa potom u poreznoj upravi zatražiti paušalno oporezivanje, i u to u roku od osam dana od upisa početka rada obrta.

To se čini putem RPO obrasca, u kojem ćete - između ostalog - zatražiti takvu vrstu oporezivanja (ako ju želite, ona nije obavezna) i navesti očekivani dohodak u tekućoj godini.

Ovaj zadnji podatak koji trebate anticipirati ne obvezuje vas ni na što, ali ćete njime utjecati na iznos poreza kojeg ćete plaćati temeljem rješenja o paušalnom plaćanju poreza. Naime, primici mogu biti najviše do 300 tisuća kuna i pri tome su podijeljeni u pet razreda kojima je određen raspon primitaka i godišnji iznos poreza koji se plaća kvartalno. Ako ste otvorili obrt u zadnjem kvartalu i predvidjeli isporuke do kraja godine od 85.000 kn jer ste čuli da je to iznos za I. razred, dobit ćete rješenje koje pripada V. razredu, jer ste zaboravili na činjenicu da nemate cijelu godinu na raspolaganju.

Kad ste već u poreznoj upravi, riješite još dva pitanja ako vas se tiču: PDV identifikacijski broj i ovjera bloka računa.

PDV identifikacijski broj obavezno moraju zatražiti svi koji će isporučivati usluge europskim poduzetnicima ili će primati usluge od europskih poduzetnika. Dakle, ako ćete primjerice prevoditi za strane agencije, plasirati dizajnerske usluge partnerima iz EU koji su poduzetnici, raditi informatičke usluge za tvrtke ili druge poslovne subjekte iz EU - taj broj vam je nužan. Jednako tako, nabavljate li nešto od Googla, Facebooka, Etsy-ja, Bookinga, Airbnb-a ili kakvog sličnog EU prodavatelja usluga, obavezni ste prije početka stjecanja tih usluga pribaviti taj broj i njime se k njima prijaviti.

Ovjera bloka računa će biti potrebna onima koji će fiskalizirati svoje račune, jer će u slučajevima kada im je sustav van funkcije, izdavati račune isključivo iz tog ovjerenog bloka.

Sljedeći korak, po otvaranju, neka vam bude šalter mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, gdje ćete prijaviti svoj obrt i sebe kao obrtnika sa tiskanicama: M-13p, M-1p I Tiskanicom 1. Ako otvarate obrt dok ste istovremeno i negdje zaposleni, ovaj korak preskačete, ali ga ne zaboravite u trenutku kada (eventualno) jednom prestanete raditi.

Poslovni račun u banci morate imati pa prije otvaranja istog dobro proučite bankarske ponude. Ne nasjedajte reklamama i ponudama paketa koji vam možda uopće ne trebaju, već saznajte o konkretnim uslugama koje će vama trebati. Dobro internet bankarstvo je danas ključ jednostavnog poslovanja i kao poduzetnik brzo ćete ga svladati, ako već prije niste, jer ćete shvatiti da štedi vrijeme. O kreditima ne sanjajte kao početnik. Ako ćete poslovati s inozemstvom saznajte sve o naknadama i konverzijama jer bankarske se ponude razlikuju. O iskustvima drugih poduzetnika lako saznate sve putem foruma i društvenih mreža.

Ako ćete naplaćivati u gotovini, kupite certifikate koji su vam za to potrebi: jedan je za samu fiskalizaciju, a drugi za prijavu poslovnog prostora putem aplikacije E-porezna. Nabavljate ih u Fini. Za fiskalizaciju vam treba i program, pa dobro odaberite isporučitelja koji nudi ono što vama treba, ovisno o djelatnosti koju obavljate. Ponovo upozoravam da ne nasjedate šarenim reklamama, jer vas one mogu na kraju skupo koštati. Internet je i ovdje izvor dragocjenih informacija i tuđih iskustava.

Dalje, naučite kako ćete pisati račune tako da oni imaju sav propisani sadržaj. Ovo je osobito važno onima koji neće biti fiskalizirani i sami će pisati račune. Takvi mogu istražiti i internetske aplikacije za pisanje računa, koje su za taj nivo upotrebe najčešće besplatne, ali nekima mogu zapravo zagorčati život. Ni ovdje nema univerzalnog savjeta!

Kao paušalno oporezovanom, primarno vam je propisano voditi knjigu prometa. Nju ne trebate kupovati u knjižari za više od stotinu kuna, ali će nekima baš to biti najlakša i najisplativija opcija. Sve ovisi o vašoj informatičkoj pismenosti.

Nekima će i vođenje te jednostavne kronološke evidencije naplaćenih računa biti izazovno, a neki će sami znati voditi i kompliciranije izvještaje o isporukama poduzetnicima u inozemstvo, te o primljenim inozemnim uslugama i obvezi PDV-a kojega na njih morate platiti. Ipak, takvi najčešće svoje usluge plasiraju u inozemstvo i ostvaruju komfornije iznose primitaka, pa se vrlo često odluče angažirati knjigovođu, koji ih onda prati u svemu.

Zaključak je da - ma kako jednostavno bilo poslovanje putem paušalnog obrta - i ono podrazumijeva korištenje hladne glave i odmjerenih akcija, želi li obrtnik napredovati.

Tja, uzeli ste stvari u svoje ruke i znali ste što vas čeka!

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite naFacebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge