Unutar godine ne trebate činiti ništa sve dok ste u okviru najviše granice za paušalno oporezivanje od 300.000 kn

 

Promjena propisa o ulasku u sustav PDV-a ove godine može zadati muke paušalistima, a opisat ću ih kao odgovore na pitanja koja mi često postavljaju. Redom:

Paušalno sam oporezovan/a unutar 1. razreda. Prešao/la sam prag primitaka za taj razred. Što mi je činiti?

Unutar godine ne trebate činiti ništa sve dok ste u okviru najviše granice za paušalno oporezivanje od 300.000 kn. Po isteku godine, najkasnije 15. siječnja trebate predati obrazac PO-SD i platiti razliku poreza i prireza. Ukoliko sami ne znate izračunati, pričekajte porezno rješenje u kojemu će pisati iznos razlike poreza i prireza, ali će se u tom slučaju pojaviti i mala kamata do dana vaše uplate. U godini koja slijedi plaćat ćete akontacije poreza za taj veći razred.

Što točno znači prag od 300.000 kn za paušalno oporezovanoga od 2019-te godine?

Dobro ste uočili da se situacija potencijalno značajno mijenja za paušalno oporezovane koji imaju primitke u 5. razredu zbog činjenice da je ove godine promijenjen propis o limitu za ulazak u sustav PDV-a.

Naime, od početka ove godine poduzetnik ulazi po sili zakona u sustav PDV-a i tijekom godine: od početka mjeseca koji slijedi onome u kojemu je obavljena isporuka s kojom je u toj godini isporučio više od 300.000 kn. Ovo se pravilo odnosi na sve poduzetnike, bez obzira na vrstu oporezivanja i posluje li kao obrtnik ili poduzeće. Međutim, kod paušaliste sada može nastati nekoliko specifičnih okolnosti, pa valja obratiti pažnju.

Prvo, uočite da se za PDV broji vrijednost isporuka, a ne primitaka. Možda ćete me najlakše razumijeti ako kažem da su isporuke napisani računi, a primici su naplaćeni računi i ostalo što se smatra primitkom.

To znači da je moguće da ste, da se slikovito izrazim, pisanjem računa (zaračunavanjem obavljene isporuke) prešli prag za sustav PDV-a, iako to još niste naplatili pa još ne predstavlja primitak koji se zbraja za paušalno oporezivanje.

Ako se dogodi ova situacija, morat ćete početi voditi poslovne knjige od istog dana od kojeg ste ušli u sustav PDV-a.

Moguća je i druga situacija: pretpostavimo da ste obrt otvorili pred kraj prošle godine i da ste imali isporuku koju niste naplatili sve do nekog trenutka ove godine. Lani niste prešli 300.000 kn isporuka, pa niste morali u sustav PDV-a i ove godine ste nastavili poslovati izvan sustava PDV-a i sa paušalno oporezivanim dohotkom. Poslujete li sa vrijednostima koje su blizu limita od 300.000 kn, pripazite: u primitke u ovoj godini zbraja se i naplata isporuke od lani, ako se dogodila ove godine.

To znači da ćete možda baš zbog toga ove godine ranije prijeći prag 300.000 kn primitaka, što će biti razlog za prestanak paušalnog oporezivanja. U ovom slučaju, možda ćete još neko vrijeme biti izvan sustava PDV-a, u koji ćete morati ući ako u ovoj godini isporučite više od 300.000 kn.

Mogu li biti paušalno oporezovan ako sam u sustavu PDV-a?

Moguća je ovakva situacija u slučaju da imate više vrsta dohodaka koji su svaki za sebe paušalno oporezovani, a da su isporuke iz svih izvora veće od 300.000 kn. Primjerice, možete imati dohodak od dugoročnog najma nekretnine paušalno oporezovan jer je manji od 300.000 kn godišnje, za što imate rješenje porezne uprave. Uz to, možete imati i dohodak od iznajmljivanja turistima, koji je također paušalno oporezovan temeljem rješenja. Možete istovremeno imati i registriran obrt sa primicima manjim od 300.000 kn, pa je i on paušalno oporezovan. Međutim, kada tijekom ove godine nastupi okolnost da ste sa isporukama iz sva tri izvora prešli prag od 300.000 kn, od početka narednog mjeseca ćete biti po sili zakona u sustavu PDV-a. Ovo ste dužni sami pratiti i dojaviti poreznicima, a ne čekati njihovu intervenciju. U konkretnom slučaju, od trenutka ulaska u sustav PDV-a, morat ćete zaračunavati i PDV svojim zakupnicima, turistima i kupcima u obrtu. Ako iznajmljujete stambeni prostor, ta je isporuka oslobođena PDV-a, ali radi li se o poslovnom prostoru - stopa je 25%. Za smještaj turista stopa je 13%, dok će stopa PDV- a u obrtu ovisiti o vrstama isporuka koje obavljate.

Koliko dugo moram biti u sustavu PDV-a?

Uđete li silom zakona, u sustavu morate biti od početka mjeseca koji slijedi pa sve do kraja godine u kojoj ste imali isporuke manje od limita. To znači, u gornjim primjerima, najmanje do kraja naredne, 2020-te godine, ako u njoj budete imali isporuke manje od 300.000 kn.

Za kraj bi sve podsjetila: u isporuke se zbrajaju i bruto iznosi drugih dohodaka iz tuzemstva i inozemstva, što je važan podatak za sve koji posluju kao freelanceri. Onaj koji tako uđe u sustav PDV-a, mora voditi poslovne knjige od tog dana.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici:Makora knjigovodstvo i poslovne usluge