Ako postoji alergija i na druge supstance (alergene), pojačava se ukupan alergijski odgovor, pa je onda i na acetilsalicilnu kiselinu jači odgovor organizma

 

Pitanje čitatelja: „Kod uzimanja koje hrane se pojavljuje alergija na acetilsalicilnu kiselinu?“

 

Prije samog odgovora trebalo bi pojasniti nekoliko pojmova o samoj alergiji i mehanizmima alergije.

Najjednostavnija definicija alergije glasi da je to neadekvatan odgovor organizma na podražaje iz vanjske okoline. Alergijska reakcija se odnosi samo na jednu supstancu odnosno alergen. Iz mojeg iskustva postoji kumulacija alergijske reakcije kao rezultat alergija na više alergena.

Iz svega navedenog mogli bismo reći našem čitatelju da ne postoji hrana koja uvjetuje pojavu alergijske reakcije na acetilsalicilnu kiselinu. Dakle, ili imamo ili nemamo alergijsku reakciju na acetilsalicilnu kiselinu. Tu treba još dodati i činjenicu da se acetilsalicilna kiselina "pakira" s raznim drugim elementima kako bi je dobili u formi tablete, kapsule ili praška. I na te supstance postoji alergija.

Vratimo se na pitanje čitatelja. Dakle, rekli smo da nema hrane koja dovodi do alergije na acetilsalicilnu kiselinu, ali ako postoji alergija i na druge supstance (alergene), pojačava se ukupan alergijski odgovor, pa je onda i na acetilsalicilnu kiselinu jači odgovor organizma. Tu treba naglasiti i jednu činjenicu, a to je da prema nekim podacima, u lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu ima i aluminija. To znači da netko tko je alergičan na aluminij može imati alergijsku reakciju na aspirin ili na dezodorans s aluminijem.

Nadam se da sam uspio malo razjasniti situaciju s alergijama i da je našem čitatelju sada malo jasnija situacija. Trebalo bi reći da je najbitnije uraditi kvalitetan alergo test koji u sebi ima sve navedene alergene, pa će se onda dobiti jasnija slika i bolji način liječenja.