Periferna arterijska bolest ozbiljno je stanje uzrokovano slabom cirkulacijom u nogama.

Arterije u donjim ekstremitetima sužene su aterosklerotskim plakom - nakupinama kolesterola u stijenkama arterija - te ograničavaju protok krvi bogate kisikom. Ovo stanje može se javiti u svim arterijama u tijelu.

Približno 60% bolesnika s PAD-om ima opstrukciju u arterijama nogu kao i u arterijama srca ili mozga. Čak 15% ljudi starijih od 45 godina ima PAD, no pravovremena dijagnoza doprinosi djelotvornijem liječenju i sprečavanju kritične ishemije. Pojedinci kojima je dijagnosticiran PAD imaju 6 puta veću predispoziciju za srčani ili moždani udar, a dijabetičari imaju dva do tri puta veću predispoziciju za PAD. Hipertenzija, goja0znost i tjelesna neaktivnost čimbenici su koji doprinose razvoju PAD-a.

Ako je vaš odgovor na jedno ili više sljedećih pitanja DA, preporučamo da preventivno izmjerite svoj gležanjski indeks:

- Osjećate li tupu bol u bedrima i/ili listovima?

- Imate li problema s visokim krvnim tlakom?

- Imate li problema s težinom?

- Jeste li stariji od 45 godina?

- Imate li dijabetes?

- Pušite li?


Što je gležanjski indeks?

Gležanjski indeks predstavlja omjer između vrijednosti tlaka na nadlaktici i lijevog i desnog gležnja. Rezultat tih mjerenja liječniku daje informacije o bolesti perifernih arterija. Na temelju vrijednosti, prisutnosti ili stadija bolesti, moguće je odrediti potencijalne probleme, prventivne mjere i liječenja.


Što mogu učiniti?

Prije svega potrebno je izmjeriti gležanjski indeks i dobiti adekvatnu informaciju. Radi se o brzom (3 minute), neinvazivnom, bezbolnom i jednostavnom mjerenju. Rezultati će nam dati stanje cirkulacije u donjim ekstremitetima te smjernice za odgovarajuću terapiju i promjene načina života. I još nešto - hodajte što više!

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]