Koliko dugo može radnik raditi u probnom roku prije nego ga prijavim?

Kratko i jasno: nikoliko! Naime, Zakon o radu ne poznaje probni rok u kojem radnik nije pod ugovorom o radu, a posljedično tome i prijavljen na mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Drugim riječima, radi li radnik tijekom probe bez ugovora – to je rad na crno.

Koje je minimalno trajanje probnog roka?

7 dana. Drugim riječima, prateći slovo Zakona o radu, poslodavac je dužan zadržati radnika "pod prijavom" sedam dana, iako je možda već drugog dana zaključio da radnik ne udovoljava potrebama radnog mjesta. Naravno, za to vrijeme dužan je i platiti doprinose na plaću, dok neto plaću ipak nije dužan isplatiti onome radniku koje nije radio od ustanovljenja nekompetencije do isteka tih sedam dana. Za te dane moći će primijeniti osnovicu za obračun doprinosa manji od minimalne plaće, a točni iznos će znati knjigovođa.

Ako sam zaposlio radnika na određeno vrijeme, znači li to da ugovor mogu prekinuti kad mi više nije potreban?

Ne, nego znači da ste ugovorili rok do kojega će on biti kod vas zaposlen, dok je istovremeno ugovoren i otkazni rok, ili se primjenjuje onaj iz Zakona o radu, ako nije ništa ugovoreno.

Sklopio sam s radnikom ugovor o radu, ali smo se dogovorili da ćemo prijavu na mirovinsko obaviti nakon probnog roka. Je li to u redu?

Nije u redu, jer ste kao poslodavac dužni radnika prijaviti prije početka rada, minimalno jedan dan prije. Kada prijavu izvršite nakon početka rada činite prekršaj, za koji prijavu može pokrenuti HZMO ili sam radnik. Dodatno, obračunate li plaću za razdoblje u kojem radnik nije bio zaposlen, podaci iz matične evidencije HZMO i podaci iz JOPPD obrasca neće se poklapati pa ćete biti primorani vršiti usklađenja, te ćete osim prekršajnoj kazni biti izloženi i povećanim troškovima.

Ugovorio sam s radnikom da radi 4 sata dnevno, pa ću mu plaćati prekovremene sate kada radi više od 8 sati. Je li to u redu?

Teško da će biti u redu, jer je broj dopuštenih prekovremenih sati ograničen, a takav radnik radi prekovremeno svaki sat koji prelazi ta ugovorena četiri sata. O satima rada treba voditi evidencije, a obračuni plaća trebaju biti usklađeni i sa stvarnim satima rada i s evidentiranim satima. Napominjem da se radno vrijeme utvrđuje tjedno, a da ga je moguće raspodijeliti unutar tjedna, pa da će u konkretnom slučaju biti moguće da radnik ne radi svih pet dana u tjednu, a da u radnim danima radi više od 4 sata. Dok je to u tjednom okviru od 20 ugovorenih sati, neće biti prekovremenih sati.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na  Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge