Polog - ono što ste utržili kroz poslovanje svojom isporukom dobara ili usluga - stavljate na žiro račun. Polog je vezan uz utržak.


Prošli tjedan sam i sama imala neugodno iskustvo sa postupanjem bankovne služ­benice, koja ne poznaje raz­liku između ova dva pojma i da nisam reagirala rekla­ma­cijom, priča je mogla završiti kobno za mene i moje po­duzeće.

Tema je jedna od onih koje objasnim našim klijen­tima čim sklopimo ugovor, jer sam kod preuzimanja knjigovodstva od drugih ser­visa više puta svjedočila kako je mali poduzetnik platio više poreza jer nije bio upoznat sa značenjem i upo­trebom pologa utrška.

Dodatno, otkako postoje propisi o fiskalizaciji, poslje­dica može biti ne samo veći porez nego i kazna.

Ovdje sam već više puta spominjala poslovanje sa go­tovinom. Većinom, opisivala sam što poduzetnik smije isplaćivati ili plaćati dobav­ljačima gotovim novcem.

Ova priča povezana je sa drugom stranom medalje: gotovinskom naplatom.

Tijekom 2013. godine pos­tupno su svi poduzetnici postali obvezni sve što na­plaćuju u gotovini istovremeno prijaviti serveru po­rezne uprave. To čine putem računalnih programa koji imaju integriran certifikat koji kupuju u Fini. Račun ta­ko dobiva svoj JIR broj i po­reznici isti čas imaju po­da­tak o isporuci.

Isti su propisi ponovo uveli obvezne blagajničke maksimume, tj. iznose go­tovog novca koje smijete imati u blagajni, a kad ih dostignete novac ste dužni polagati na žiro račun po­duzeća ili obrta.

Ovo se pravilo odnosi na poduzeća, zadruge, obrte i samostalne djelatnosti.
 
Paušalno oporezivi obrti smatraju se fiskaliziranima putem knjige računa koja je prijavljena u poreznu upra­vu, a udruge ne podliježu pravilima o fiskalizaciji u ne­profitnom dijelu poslovanja.
Kada ste tako utržili neki novac u svoju blagajnu, no­site ga u banku uplatiti na svoj žiro račun.

Ako se koristite procedurom koju neke banke nu­de putem dnevno-noćnog trezora, sav novac koji tako stavite na svoj račun bit će tretiran kao polog utrška.

Ako, međutim, novac no­site na tzv. bankovni šalter, naučite razlikovati polog od uplate.

Polog je, naime, upravo ova gore opisana situacija: ono što ste utržili kroz pos­lovanje svojom isporukom dobara ili usluga - stavljate na žiro račun. Polog je vezan uz utržak.

Proviziju banci za takvu transakciju vaše će podu­zet­ništvo platiti putem mjese­č­nog računa koji ćete dobiti od banke, a na samom šal­teru nećete plaćati proviziju.

Na uplatnici će u poljima uplatitelja i primatelja pisati naziv vašeg poduzeća ili obrta.

Međutim, postoje prilike kada ćete na račun svog po­duzetništva željeti uplatiti novac radi očuvanja likvidnosti, tj. zato što vam fali novca da nešto platite. U tom slučaju nećete raditi polog utrška, nego uplatu - jer to je pojam koji nema povezanosti sa vašim ispo­rukama ili prometom, niti sa fiskalizacijom.

Na uplatnici koju ćete sami pisati ili dobiti (ovisno o banci) tada u polju upla­titelja mora pisati nečije ime i prezime.

Bankovna provizija u tom slučaju plaća se u gotovini u određenom postotku od iz­nosa i to prilikom same up­late.

Službenik za šalterom ne­će uvijek poznavati ove razlike i možda će željeti uštedjeti vama novac za proviziju, a sebi pojednostaviti posao i najčešće će predložiti ili sam upisati u opisno polje da se radi o pologu. Zato je nužno da ovu razliku poznajete sa­mi, jer ćete sami imati i posljedice.

Porezne kontrole će, nai­me, sve što je na taj način došlo na vaš račun smatrati prometom, primitkom i pos­ljedicom gotovinske naplate. 

Vi možete dati nalog svom knjigovođi da to knjiži kao pozajmicu, ali to će trajati sve dok kontrola ne vidi! 

Obrtnicima će se to do­goditi već prilikom verifi­kacije porezne prijave, jer se ukupan potražni promet po žiro računu mora biti  uskla­đen sa iznosom primitaka, a sve razlike se moraju moći pismeno dokazati. Tada op­ravdanja kako 'niste znali', 'mislili ste', 'banka je krivo napisala' ili 'knjigovođa mi nije rekao' neće pomoći!

Stoga, odgovorno vodite svoje poduzetništvo i budite svakodnevno svjesni svoje pozicije: nitko nije dužan pomagati vam i upozoravati vas. Osim onih koje za to plaćate.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge