Svaki mali poduzetnik bi morao tijekom cijele godine biti svjestan financijske uspješnosti svojeg poslovanja. S obzirom da se uspjeh dijeli sa sustavom, treba planirati i novčane tijekove za podmirenje poreza.

Obrtnik utvrđuje dohodak, kao razliku između primitaka i izdataka, tj. između naplaćenih isporuka i plaćenih troškova. Po isteku godine, on kao fizička osoba u svojoj poreznoj prijavi treba prijaviti sve svoje dohotke, a njihov zbroj ide u oporezivanje i to tek dio koji ostaje nakon izuzimanja onog dijela dohotka koji u vidu osobnog odbitka nije podložan oporezivanju. Obrtnik primjenjuje iste faktore za uzdržavane članove obitelji kao i ostale fizičke osobe.

Samostalne stručne djelatnosti primjenjuju ista pravila.

Bez obzira što od Nove godine očekujemo novi set poreznih propisa, za izračun porezne obveze za ovu godinu primjenjivat će se propisi koji su važili tijekom ove godine. Drugim riječima, kad vam vaši knjigovođe budu u veljači izračunavali poreznu obavezu, neće čitati propise koji će u tom trenutku biti važeći, nego one koji su važili dok je dohodak ostvarivan, tj. tijekom 2016. godine.

Porez ćete biti dužni uplatiti na dan predaje porezne prijave, a najkasnije je to zadnjeg dana veljače.

Međutim, očekujemo da će nam pravilnici donijeti opis postupka za izračun akontacija poreza, s obzirom da će dohodak u 2017. godini biti oporezovan po novim propisima, pa bi bilo logično da se njihova projekcija primjeni na akontacije. Naime, ovo je prvi puta da se propis mijenja u trenutku kada je sam porezni obveznik dužan izračunati akontacije poreza, jer je prilikom ranijih zakonskih promjena akontacije izračunavala porezna uprava i rješenjima zaduživala obveznike.

Posluje li obrtnik s gubitkom, neće platiti porez. Ako je plaćao akontacije poreza tijekom godine, moći će zatražiti njihov povrat. Gubitak može u idućih pet godina prenijeti, tj. umanjiti njime budući dohodak, naravno prije oporezivanja.

Obrtnici i samostalne stručne djelatnosti koji su obvezni, ili su odabrali oporezivanje dobiti, a ne dohotka, čine to na način kao poduzeća - kako opisujem u nastavku.

Poduzeća utvrđuju dobit kao razliku između prihoda i rashoda nastalih u određenoj godini, a koji se utvrđuju prema vremenu nastanka događaja. Drugim riječima, prema datumu izvršene isporuke tj. nastanka rashoda, nevezano uz njihovu naplatu ili plaćanje.

Ono što je isporučeno 31.12. ove godine pribraja se prihodu ove godine. Dogovori o danu ispostave računa nisu dozvoljeni, jer je mjerodavan dan kad je isporuka robe ili usluge izvršena. Dakle, planirate li prebacivati isporuke iz prosinca u narednu godinu u kojoj će porezi biti niži, ukalkulirajte i rizik kažnjavanja za porezni prijestup.

Dobit ostvarenu ove godine oporezivat će se prema ovogodišnjim porezima, stopom od 20%. Porez će trebati platiti s danom predaje porezne prijave, a najkasnije je to krajem travnja.

Za previše plaćene akontacije odobravat će se povrati. Akontacije poreza će se vjerojatno isto izračunavati uz korekciju prema budućem propisu - ako nam tako budu dopuštali pravilnici koje očekujemo.

Pri isplati dobiti iz ove godine potrebno je platiti još 12% poreza na dohodak od isplaćene dobiti. U najavljenim promjenama ovaj bi porez ostao isti, ali nam je najavljeno značajno smanjivanje stope poreza na dobit, pa bi nam u budućnosti ukupno oporezivanje isplaćene dobiti bilo gotovo na nivou današnjeg poreza na utvrđenu dobit. Za sasvim male poduzetnike, koji prihoduju do 3 milijuna kuna, to je jako dobra vijest.

Gubitak i poduzeće može prenositi 5 godina, te njome umanjiti budući dobitak, prije poreza.

Kad izuzmemo ograničen broj neoporezivih isplata koje su dostupne poduzetniku, i to prema zaposlenicima i nekim trećim osobama, dobit je i do sada bila “jeftinija” nego plaća.

Računica postaje još bolja s novim propisima. S nestrpljenjem čekam vidjeti hoće li to utjecati na smanjenje sive ekonomije.

Ne nadam se previše, jer i dalje je kod nas manje društveno prihvaćeno obilje proisteklo poduzetništvom nego što je poslovanje na crno i oslanjanje na socijalne potpore. Zato ja i dalje male poduzetnike smatram našim herojima.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge