Neki klijenti se pred kraj godine sjete da na popisu osnovnih sredstava imaju i neka koja su davno rashodovali


Atmosfera u našem uredu u prosincu uvijek postane frenetična. Kao da netko viče ‘još malo pa nestalo’! Da, nestat će dani u ovoj poreznoj godini pa klijenti imaju potrebu učiniti što još mogu.

Ove godine se neki poduzetnici u poduzećima reorganiziraju kako bi se pripremili za novi propis o plaćanju doprinosa za članove uprave, i to je jedino što je drugačije nego prethodnih godina. Sve ostalo je isto.

Nabava dugotrajne imovine u ovo doba godine imat će minimalni utjecaj na formiranje porezne obveze. Ona u rashode ulazi kroz obračun amortizacije, koji započinje od mjeseca koji slijedi nabavi, i to ukoliko je stavljena u upotrebu. Dakle, u popis i u bilancu u dijelu imovine novonabavljena osnovna sredstva će biti upisana ove godine, ali će utjecaja na rashode imati tek naredne godine. Utjecaj na pretporez je jednak kroz cijelu godinu.

Nabava sitnog inventara može utjecati na troškove, jer je za njih dopušteno pripisivanje rashodima u trenutku nabave.

Neki klijenti se pred kraj godine sjete da na popisu osnovnih sredstava imaju i neka koja su davno rashodovali. Međutim, dok nemaju dokument o otuđivanju takve imovine, ona se i dalje smatra njihovom. Otuđiti ju se može predajom na otpad, uz potvrdu preuzimatelja, te prodajom. Ako se prodaja učini porezno povezanoj osobi, bez obzira na iznos ta se činjenica prijavljuje na obrascu uz završni račun, kao i ostali poslovi sa porezno povezanim osobama.

Inventure zaliha, imovina i obveza nužno je učiniti pred kraj godine.

Oni koji žele izaći iz sustava PDV-a pomno prate iznos svojih isporuka u ovoj godini i broje jesu li prošle tri godine otkako su sustav ušli svojevoljno. Oni koji su ušli po sili zakona, ne trebaju brojati godine, već samo isporuke: ako su manje od 300 tisuća kuna - do 15. siječnja sve treba biti proknjiženo i dojavljeno poreznoj upravi, ali se od početka naredne godine ponašaju kao da su izvan sustava. Naravno, nemaju obvezu izaći iz sustava PDV-a, već je to samo mogućnost.

Oni koji ove godine nisu bili u sustavu PDV-a, broje svoje isporuke još pažljivije, jer će u sustav morati ući ako su one bile veće od 300 tisuća kuna. Ovo nam je posljednja godina da smo mogli biti komotni tijekom godine, jer već naredne u sustav ćemo morati ulaziti čim prijeđemo navedeni limit, tijekom godine. Dakle, još ove godine u slučaju prelaska limita od 1.1.2019. se takvi trebaju ponašati kao obveznici PDV-a, a poreznoj javljaju do najdalje 15. siječnja.

Paušalno oporezovani broje i svoje isporuke i primitke. Isporuke radi sustava PDV-a, i to i ako nisu naplaćene, a primitke radi mogućnosti nastavka paušalnog oporezivanja. Oni će do sredine siječnja poslati PO-SD obrasce, a možda i prijave u sustav PDV-a po sili zakona. Za obje svrhe je limit 300 tisuća kuna, ali ako je dosegnut limit za PDV isključivo isporukama iz obrta - paušalno oporezivanje neće moći biti nastavljeno naredne godine. Ako je limit isporuka dosegnut kroz više vrsta dohodaka koji su - svaki za sebe paušalno oporezovani, tada će se moći nastaviti porez na dohodak plaćati paušalno i biti u sustavu PDV-a.

Knjigovođama je ponovo i ove godine zli duh odnio veći dio blagdana, jer ponovo nestrpljivo čekamo provedbene propise (pravilnike i tumačenja) za novi set poreznih zakona i promjene koje se odražavaju na plaće moramo provoditi u dvoje faze: prva je već u siječnju kada ćemo mijenjati raspon razreda za primjenu stope poreza na dohodak od 24%, a druga je u veljači kada ćemo morati primjenjivati nove iznose minimalnih plaća te vrstu i iznose doprinosa na plaće kod svih zaposlenika naših klijenata.

Mi ionako svake godine do početka svibnja malo odmaramo.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite naFacebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge