Izmjenama i dopunama Zakona o radu još od 2003. godine omogućeno je sklapanje ugovora o radu na izdvojenom mjestu rada. Najćešće je riječ o radu zaposlenika od kuće, ali zakon podrazumijeva da se pod pojmom izdvojenog mjesta radnika uz kuću radnika smatra i drugi prostor koji nije prostor poslodavca (čl. 17. st. 1. Zakona o radu). Najčešće je riječ o zaposlenicima čiji je posao vezan za rad na računalu i internetu (npr. programeri, web designeri i sl.).

Poslodavci u ovakvom obliku rada vide interes u manjim režijskim troškovima zaposlenika, a zaposlenici u većoj fleksibilnosti, manjem trošku transporta na posao i s posla, trošku odjeće i obuće i sl.

Zakonom o radu propisan je minimalan sadržaj Ugovora o radu za radnika koji će raditi na izdvojenom mjestu rada. Bitno je napomenuti da plaća radnika na izdvojenom mjestu rada ne smije biti utvrđena u manjem iznosu od plaće radnika koji u prostorijama poslodavca radi na istim ili sličnim poslovima.

U skladu s odredbama čl. 17. st. 6. Zakona o radu, poslodavcu i radniku je omogućeno da ugovore povoljnije uvjete radnog vremena od onih koje važe za ostale zaposlenike koji obavljaju posao u prostorijama poslodavca.

Sklapanje ugovora o radu nije moguće sa zaposlenicima koji obavljaju poslove na kojima, uz primjenu mjera zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, nije moguće zaštiti radnika od štetnih utjecaja, te kojima se radno vrijeme skraćuje razmjerno štetnom utjecaju uvjeta rada na zdravlje i radnu sposlobnost radnika, tj. sa radnicima na čiji se rad odnose odredbe iz čl. 64. Zakona o radu. U slučaju da poslodavac sklopi ugovor o radu na izdvojenom mjestu rada sa zaposlenikom na kojeg se odnose navedene odredbe, takav prekršaj spada u skupinu najtežih prekršaja poslodavca iz odredbi Zakona o radu, a za iste je propisana novčana kazna od 61.000 do 100.000 kuna za pravnu osobu, odnosno 7.000 do 10.000 kuna za odgovornu osobu poslodavca.

Poslodavac obvezu vođenja evidencije o radnom vremenu zaposlenika na izdvojenom mjestu rada može prepustiti tom zaposleniku, ali zadržava pravo nadzora nad vođenjem te evidencije.

U svezi odredbi Zakona o zaštiti na radu, poslodavci su za radnike na izdvojenom mjestu rada u obvezi primjenjivati sve odredbe i pravila propisana navedenim zakonskim odredbama, a ista podrazumijevaju: izradu procjene rizika radnog mjesta radnika na izdvojenom mjestu rada, osposobljavanje radnika za rad na siguran način prije početka rada, a najkasnije u roku od 60 dana od početka obavljanja rada, provođenje ispitivanja i ateste opreme kojom će se radnik koristiti, osigurati da prostorije ispunjavaju propisane uvjete u pogledu osvjetljenja i mikroklime, osigurati kutiju s medicinskim materijalom za prvu pomoć, izrada plana evakuacije i sl.

Za pojedine poslodavce, ali i radnike, mogućnost da radnik radi na izdvojenom radnom mjestu može predstavljati veliku pogodnost, ali pri tom treba imati na umu da je potrebno zadovoljiti čitav niz zakonskih propisa, koji se odnose i na radnike koji su zaposleni i obavljaju rad u prostorijama poslodavca.