Nepovoljni vremenski uvjeti spadaju u posebne uvjete rada. Ima radnika koji obavljaju radne operacije na radu (u radnom odnosu) svakodnevno, tijekom godine u nepovoljnim uvjetima.

U to se ubrajaju sezonski radnici ljeti i zimi u prometu, graditeljstvu, ugostiteljstvu, turizmu, na otvorenom prostoru (ljeti i zimi) i drugi. No, to se odnosi i na zatvorene prostore i prostorije (poljoprivrede, vatrogastvo, šumarstvo, rudarstvo i drugi.

Poslodavac je dužan poduzimati posebne mjere zaštite radnika koji rade u nepovoljnim vremenskim uvjetima.

Znanost i struka tvrde da temperatura ako pređe 39 stupnjeva ugrožava život radnika (toplinska izloženost, toplinski grčevi i slično).

Poslodavac mora procijeniti sve rizike na radu, da zaštiti sve radnike od tih rizika (opasnosti). Pri tome poslodavac mora primijeniti načela prevencije, a radnici moraju biti obavješteni i osposobljeni za rad na siguran način.

Tako se posebno propisuju uvjeti za krov, krovne prozore, staklene pregrade. To se odnosi i na rad s računalom.

Zakon o zaštiti na radu “N.N” 71/14, 118/14 i 154/14., pored ostalog propisuje posebne mjere kojima se osigurava propisana temperatura i vlažnost zraka i ograničenja brzine strujanja zraka; posebni postupci pri izloženosti fizikalnim štetnostima, postupanje s ozlijeđenim radnikom i drugo.

Među brojne štetnosti ubrajaju se i fizikalne štetnosti i to nepovoljni klimatski i mikroklimatski uvjeti koji obuhvaćaju rad na otvorenom, vrući okoliš, visoku vlažnost, pojačano strujanje zraka, hladan okoliš, česte promjenjive temperature te nepovoljne učinke umjetne ventilacije.
Nepovoljna mikroklima je poseban uvjet rada. Posljedice su kronične bolesti krvožilnog i respiratornog sustava, bubrega, jetre, središnjeg živčanog sustava, kronične bolesti probavnih organa i kože, teže reumatske bolesti i dr.

Na mjestima rada u zatvorenom prostoru mora se osigurati dovoljno svježeg zraka, prvenstveno prirodnim provjetravanjem.

Poslodavci imaju iste obveze prema svim radnicima koji rade u takvim uvjetima. Mora prilagođavati mjere uvjetima rada (koji su promjenjivi). Mora osigurati prostoriju za odmor i pružanje prve pomoći. Nad svim tim poslodavac mora osigurati nadzor stručnjaka zaštite na radu.

Posebne mjere su: zabrana alkohola; dovoljno pitke vode; udobna odjeća; lagani obroci; a tu su i poseban raspored radnog vremena; dnevnica i odmora između dva radna dana; prekovremeni rad; radna odjeća i drugo.