“Ne dozvolite da Vaš novac namijenjen izgradnji škola, vrtića ili bolnica završi na tuđem bankovnom računu” - tekst je kojim nas vabe na cinkarenje


Forma ili suština - pitanje je za kojeg nema puno dvojbi u divnoj našoj! Vjerujem da primjera ima bezbroj u svakoj branši, a meni se tema ponovo nametnula u zadnjih mjesec dana, za vrijeme trajanja histerije oko uredbe o zaštiti osobnih podataka. Vjerujem da moji kolege i kolegice svjedoče besmislu iz dana u dan, kao i ja.

Što se same spomenute uredbe tiče, cjelokupno je poduzetništvo - veliko i malo - pozornost dalo na dokumente koje mora sačiniti, tekstu o kolačićima koji mora ugraditi u svoje internetske stranice i tome sličnim formalnim pojedinostima. Oni sa dovoljno novca platili su odvjetnicima da im naprave procjenu rizika i sastave potrebne dokumente, što ne znači da ipak sutra neki kontrolor neće naći da fali jedan zarez ili nedajbože cijeli dokument.

Koliko nas je u cijeloj panici zastalo i upitalo se o stvarnim radnjama koje ćemo poduzeti da bi obrađivali samo nužno potrebne tuđe osobne podatke na način na koji nećemo povrijediti njihovu privatnost? Možda na tren, a onda smo požurili sastaviti forme, jer njih ćemo moći pokazati u slučaju kontrole!

Koliko se brukamo mi knjigovođe kada svakog novog klijenta koji nam zađe u ured moramo upozoriti kako smo mi dužni pratiti da li će on prati novac financirati terorizam, u situaciji kada oboje čitamo crnu kroniku svaki dan!? Kontroliramo frizerke i zidare koji će dirinčiti svakodnevno barem dvanaest sati, a perači novca zaobilaze ovu destinaciju jednako kao i zdravi kapital iz jednostavnog razloga što se to u ovoj državi ne isplati! Preskupo pranje!

Knjigovođe, svejedno, smrznuti od straha godišnje plaćaju seminar barem sto eura i vode kilometarsku evidenciju (prepunu osobnih podataka) da bi zadovoljili formu i da se na njima ne prelomi bič božji. Promijeni li se unekoliko tekst Zakona, kao ove godine, troškovi se višestruko povećavaju. Već kupljene programe brže-bolje plaćamo još petsto eura, jer strah je u našim kostima stalno nastanjen…

A sve je to sitnica prema strahu u kojem živimo već nekoliko godina otkako nam je zapriječeno giljotinom licenciranja, koja nam za sada onemogućava planiranje našeg poslovanja i zapošljavanja, a uskoro tko zna što još…

Istovremeno, svi smo kao građani pozvani da primljene račune šaljemo poreznicima na kontrolu. Nije li baš zgodno nahuškati susjeda na susjeda, poduzetnika na poduzetnika, poduzetnika na tzv. uhljeba, građanina na građanina!?

“Ne dozvolite da Vaš novac namijenjen izgradnji škola, vrtića ili bolnica završi na tuđem bankovnom računu.” - tekst je kojim nas vabe na cinkarenje.

Kakav je doista sustav kontrole u toj istoj instituciji, te zaštite i sprječavanja slanja novca iz proračuna na vlastiti račun - o tome ovih dana čitamo i čekamo presudu za slučaj koji je (slučajno) otkriven.

Obrtnik formalno za mjesec dana rada dobiva toliko radnog staža, i to ako ga plati. Međutim, dopušteno mu je raditi i 26 sati na dan. Bitno je da plaća svoje doprinose i poreze i državni aparat ne zanima ako će sutra svisnuti od umora i preopterećenosti. Možda čak i bolje, neće opteretiti mirovinski sustav! To smo čak skloni prikazati kao prednost obrta nad poduzećem.

Radnicima treba omogućiti korištenje godišnjeg odmora na propisan način i rokovima! To je zapovijed. Rezultat je masovno piskaranje netočnih evidencija. Naime, kad je radnik isti onaj koji je osnivač i direktor u malom poduzeću, tko će zaraditi za mjesečne obaveze prema državnom proračunu!? One nisu nikada na godišnjem odmoru, a taj se direktor boji za svoju sudbinu namjeri li se baš na njega neki zlovoljni kontrolor…

Primjera bi bilo još puno, puno… Svi se svode na isti zajednički nazivnik: da sutra iščeznemo, a neki svemirci prouče dokumente koji za nama ostanu, zaključili bi da smo živjeli u zemlji meda, mlijeka i savršenog sklada u kojoj su sva prava i propisi bila poštivani.

Pitam se koliko upravo to doprinosi da nas je i formalno i stvarno svakog dana sve manje!

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite naFacebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge