Mnoge će razveseliti da je pomaknut prag za paušalno oporezivanje, pa tako ove godine možete imati primitke veće od 230.000 kn


Od početka ove godine svi poslujemo po novim poreznim propisima koji su dio porezne reforme. Njezin zadnji dio, porez na nekretnine, na opće zadovoljstvo, za sada je stavljen po strane.

Podsjetimo se ukratko koje su bile glavne novosti: povećani su osobni odbici, uvedene samo dvije stope poreza na dohodak, promijenjeni su faktori uvećanja osobnog odbitka za uzdržavane članove obitelji; u dijelu poreza na dobitak uvedene su dvije (obje manje od prethodnih) stope poreza; značajno su promijenjeni uvjeti za paušalno oporezivanje obrtnika; najavljeno je povećavanje praga za ulazak u sustav PDV-a, itd…

Kako je svaki tekst zakona poprilično načelan, donose se pravilnici koji ga pojasne, ali svejedno se u praksi pojavljuje niz stvarnih situacija koja rađaju pitanja radi kojih se porezni obveznici obraćaju poreznoj upravi sa pitanjima, te i ona brusi svoje stavove tijekom vremena primjene propisa.

Ovih su dana publicirana dva mišljenja koja će vjerojatno zanimati čitatelje ove rubrike: o pragu primitaka za paušalno oporezivanje i o pragu za ulazak u sustav PDV-a. Oba su mišljenja drugačija od onih koje smo imali u prvoj polovici godine.

Mnoge će razveseliti da je pomaknut prag za paušalno oporezivanje, pa tako ove godine možete imati primitke veće od 230.000 kn, a da svejedno ne trebate od trenutka prelaska početi voditi poslovne knjige. Drugim riječima, tek ako prijeđete prag od 300.000 kn tijekom ove godine trebate početi utvrđivati dohodak. Sve do tada ostajete nesmetano u paušalnom oporezivanju.

Posljedično, oni obrtnici koji ove godine vode poslovne knjige do njenog kraja ostvare primitke manje od 300.000 kn, mogu do 15. siječnja 2018. zatražiti da u narednoj godini budu paušalno oporezovani.

Najavljeno je uvođenje još jednog poreznog razreda, upravo za one paušaliste koji imaju primitke veće od 230.000 kn, a manje od 300.000 kn. Dodatna značajna pomoć malim poduzetnicima, rekla bih.

Što se tiče sustava PDV-a, i ove će se godine primjenjivati prag od 300.000 kn. To znači da su moguće sljedeće varijante:

Ove godine niste u sustavu PDV-a, do kraja godine ostvarite li isporuke veće od 300.000 kn, obvezni ste od 1.1.2018-te biti u sustavu PDV-a, te o tome obavijestiti poreznu upravu do sredine siječnja.

Ove godine jeste u sustavu PDV-a u koji ste ušli po sili zakona, ili pak dobrovoljno prije više od tri godine, od početka 2018-te možete biti izvan sustava PDV-a, ukoliko ste ove godine isporučili manje od 300.000 kn i javite li se poreznoj upravi do sredine siječnja.

Skrećem pažnju da pojmovi primitak i isporuka nisu isti, što se osobito tiče obrtnika pa savjetujem da obratite pozornost na ovu činjenicu. Ako ste imali isporuke veće od 300.000 kn u ovoj godini, iako možda primitke (naplaćene isporuke) manje od tog limita - nažalost ispunili ste uvjete za ulazak u sustav PDV-a po sili zakona, a time automatski prestali ispunjavati uvjete za paušalno oporezivanje.

S druge strane, od ove godine moguće je biti u sustavu PDV-a, a da su istovremeno pojedini vaši dohoci paušalno oporezovani. To prije porezne reforme nije bilo moguće.

Primjerice, obrtnik ste, iznajmljujete sobe turistima i iznajmljujete neku imovinu. Ako ste sveukupno iz sve tri djelatnosti imali isporuke veće od 300.000 kn, morat ćete naredne godine biti u sustavu PDV-a. Međutim, ukoliko je dohodak od svake pojedine djelatnosti manji od praga za paušalno oporezivanje - dohodak svake od njih moći će ostati paušalno oporezovan. Nećete, dakle, morati voditi poslovne knjige, ali ćete morati zaračunavati PDV na isporuke svog obrta, u svojim apartmanima i svojim najmoprimcima.

Naravno, onaj tko nađe interesa da i u ovakvoj prigodi vodi poslovne knjige, može to dobrovoljno početi činiti.

Ovo potonje je također velika pogodnost, i doista više ne bi smjelo biti tolerancije prema sivoj ekonomiji. Osoba iz primjera može imati ukupno 899.999 kn primitaka i plaćati porez paušalno. PDV ionako plaća kupac, a ona ga je samo dužna proslijediti u državni proračun.

Sretno!


Teme i pitanja slobodno predlažite na  Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge