Mogu li se i  kako osloboditi plaćanja doprinosa, jer mi to ne treba i želim sam planirati svoju starost i plaćati privatne liječnike?

Malo poduzetništvo koje je zamišljeno kao samozapošljavanje vrlo često se realizira kroz obrt. Obrtnik često zatraži od Porezne uprave da porez plaća paušalno, te u tom slučaju nije dužan voditi poslovne knjige kojima će utvrditi dohodak kao razliku između primitaka i izdataka. U ovakvom slučaju dohodak je pretpostavljen i iznos poreza je unaprijed poznat, te ovisi samo o iznosu primitaka.

Ovaj tjedan osvrnut ću se na česta pitanja paušalno oporezovanih, koja možda proizlaze upravo iz činjenice da takvi nemaju knjigovođu, koji je obično osoba od koje se najprije dobije odgovor.

A) Prema mom poslovnom planu iznos primitaka će u prvoj godini poslovanja prijeći limit za paušalno oporezivanje od 300 tisuća kuna. Što mi je činiti?

 

Obrtnik i u ovom slučaju može zatražiti paušalno oporezivanje, ali treba odmah po nastupanju trenutka u kojem je prešao limit početi voditi poslovne knjige. Za prvi dio primitaka platit će porez u paušalnom iznosu, a za drugi prema izračunu koji se temelji na poslovnim knjigama. Poreznu treba obavijestiti o prijelazu limita čim on nastupi. Što se tiče PDV-a, do kraja godine taj će obrtnik biti izvan sustava, a od početka naredne godine bit će u tom sustavu po sili zakona. Drugim riječima, u sustav PDV-a ne ulazi se po prelasku limita, već od početka godine koja slijedi.

B) Paušalno sam oporezovan obrtnik, a čini mi se da sam pogriješio što nisam ušao u sustav PDV-a, jer ionako isporučujem usluge poduzetnicima iz inozemstva, pa ga ne trebam niti obračunavati. Ovako moram plaćati PDV na ino usluge koje stječem. Mogu li sada ući u sustav PDV-a?

 

Iako je razumljiva vaša frustracija zbog činjenice da PDV na usluge koje primate od drugih poduzetnika iz EU ili trećih zemalja morate platiti hrvatskom državnom proračunu, i da vam se isti ne priznaje kao pretporez, ako uđete u sustav PDV-a, od istog dana prestaje mogućnost paušalnog plaćanja poreza na dohodak te morate dohodak utvrđivati kroz poslovne knjige, kao razliku između primitaka i izdataka. Odluku trebate donijeti promišljeno, i ona treba ovisiti o iznosu PDV-a kojeg u dužem vremenskom periodu plaćate. Ako je to više od beneficije koju ostvarujete paušalnim oporezivanjem, možete promijeniti svoj status.

 

C) Da li kao paušalista ipak moram voditi neke poslovne evidencije i moram li čuvati račune?

 

Obrtnik koji je zatražio paušalno oporezivanje nije dužan voditi poslovne knjige na osnovu kojih bi se utvrdila razlika između primitaka i izdataka koja predstavlja dohodak. Njemu je dohodak pretpostavljen u paušalnom iznosu, pa tako onda i porez. Takav je obrtnik dužan izdavati račune i upisivati ih u knjigu prometa, jer to će biti dokaz ispunjenja njegovog uvjeta za paušalno oporezivanje. Iz te knjige prenosi zbroj podataka po kvartalima u obrazac PO-SD i do 15. siječnja ga predaje na poreznu upravu.

Račune koje gotovinski naplati i takav je obrtnik dužan fiskalizirati uz pomoć odgovarajućeg programa i izravnom vezom sa serverom Porezne uprave.

Ako se bavi trgovinom, i takav je obrtnik dužan voditi sve trgovačke knjige, kalkulacije, evidencije o skladištima i inventure, a ako se bavi ugostiteljstvom dužan je formirati normative i pratiti utrošak materijala za isporučenu hranu i pića.

Ako posluje s inozemstvom, dužan je putem obrasca PDV izvještavati o svojim isporukama usluga poduzetnicima u EU i treće zemlje, te o primljenim uslugama od drugih poduzetnika iz inozemstva, na koje je dužan i obračunati i platiti PDV.

Ako prima ili stječe usluge iz EU, dužan se upisati u VIES bazu i pribaviti PDV identifikacijski broj.

Drugim riječima, paušalno plaćanje poreza na dohodak tek je dio obveza kojeg paušalist ima.

 

D) Mogu li se i kako osloboditi plaćanja doprinosa, jer mi to ne treba i želim sam planirati svoju starost i plaćati privatne liječnike?

 

Odgovor ne može biti kraći: ne!

Sretno!




Teme i pitanja slobodno predlažite naFacebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge