Imam pravomoćnu presudu od pokojnog oca. Dužnik je ostao dužan oko 25.000 €. Možemo li ići na naknadno pronađenu imovinu pa da se brat prihvati nasljedstva i da ga onda ovrši? Problem je što je dužnik vratio meni oko 7.000 €, a drugi dio neće.  Da li da mu vratimo tih 7.000 tisuća i onda pokrenemo ovrhu?

U slučajevima kada nasljednici nisu znali za postojanje imovine (potraživanja) ostavitelja koja zbog toga nije raspravljena niti raspoređena tijekom ostavinskog postupka ili kada su neku imovinu iz drugih razloga propustili prijaviti kao dio ostavinske mase, ako je prethodno vođena ostavinska rasprava koja je završila donošenjem pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju, ostavina se neće ponovno raspravljati već će se ta imovina novim rješenjem rasporediti na temelju prije donesenog rješenja o nasljeđivanju.

Dvije su iznimke: ako se neki od nasljednika odrekao nasljedstva i ako je neki od nasljednika izjavom o ustupu nasljednog dijela ustupio svoj nasljedni dio drugom nasljedniku.U slučaju navedenih iznimki, sud odnosno javni bilježnik ponovno će provesti ostavinsku raspravu, pribaviti nove nasljedničke izjave koje se odnose na naknadno pronađenu imovinu i donijeti novo rješenje o nasljeđivanju, a navedeno se odnosi, sukladno stavu sudske prakse i ako je rješenje o nasljeđivanju utemeljeno na nasljedničkom sporazumu stranaka.

Ovisno o tome da li se u ostavinskom postupku brat ili vi prihvatite svojih nasljednih dijelova u vezi ovog potraživanja moći ćete samostalno ili zajedno pokrenuti ovršni postupak radi naplate potraživanja iz pravomoćne sudske odluke. Ako je dio potraživanja već naplaćen, tada je to potrebno na odgovarajući način uračunati i razmjerno naplaćenom umanjiti potraživanje.