Investitor je izradio geodetski elaborat za utvrđenje granica svoje postojeće čestice zemljišta u katastru zbog potrebe ishođenja građevinske dozvole. Susjed je odmah potom pokrenuo izvanparnični postupak uređenja međa jer je poželio mijenjati granice protivno službenim podacima i stvarnom stanju.
Je li u toj situaciji moguće da katastar provede geodetski elaborat tj. da utvrdi česticu sa stvarno izmjerenom  površinom dok traje sudski postupak?
Radi se o obijesnom suđenju gdje susjed  ucijenjuje vlasnika  blokirajući mu građenje jer nema građenja bez formirane čestice.
Prije 15-ak godina izvršena je obnova zemljišnih knjiga i usklađenje s Katastrom, ali nije izvršena precizna izmjera u novom koordinatnom sustavu. Može li se smatrati da je postojeća čestica u katastru formirana (ona evidentno postoji u katastru) te da li je već i time ispunjena zakonska obveza o formiranju čestice prije početka građenja?


Sukladno odredbi članka 70. stavak 2. Zakona o gradnji propisuje da prva mapa glavnog projekta za građevinsku dozvolu kojom se određuje oblik i veličina građevne čestice, odnosno obuhvat zahvata u prostoru te smještaj jedne ili više građevina na građevnoj čestici, odnosno obuhvatu zahvata u prostoru sadrži:

  1. dijelove iz stavka 1. ovoga članka,
  2. geodetsku situaciju stvarnog stanja terena u položajnom i visinskom smislu koja je sastavni dio geodetskog elaborata,
  3. potvrdu katastarskog ureda da je geodetski elaborat iz podstavka 2. ovoga stavka predan na pregled i potvrđivanje,
  4. geodetsku situaciju građevne čestice, odnosno obuhvata zahvata u prostoru te smještaja jedne ili više građevina na toj čestici, odnosno tom obuhvatu u položajnom i visinskom smislu,
  5. popis koordinata lomnih točaka građevne čestice, odnosno obuhvata zahvata u prostoru te jedne ili više građevina na toj čestici, odnosno tom obuhvatu predan i izrađen u GML formatu i
  6. potvrdu katastarskog ureda o rezervaciji broja nove građevne čestice ako se građevinskom dozvolom određuje novi oblik ili veličina građevne čestice.

Dakle, radnje koje je poduzeo investitor je bilo nužno poduzeti i one su propisane zakonom.

O snimanju stvarnog stanja terena geodetski ured koji je poduzimao radnje u ime investitora je sigurno obavijestio sve susjede, odnosno vlasnike nekretnina koje graniče s vašom te su oni stranke u postupku evidentiranja tog stvarnog stanja i imaju pravo na prigovor na izrađeni geodetski elaborat, njegovu potvrdu i provedbu u katastru.

Kako je pokrenut i sudski postupak uređenja međa za pretpostaviti je kako je susjed koji se protivi radnjama koje provodi investitor iznio svoj prigovor pred katastrom, obavijestio ga o činjenici da je sudski postupak u tijeku te zatražio da se postupak potvrđivanja pred katastrom prekine do pravomoćnog okončanja sudskog postupka uređenja međa, jer iste smatra spornima.

Ukoliko su sve navedene radnje poduzete, tada će cijeli postupak izdavanja građevinske dozvole zapravo "čekati" okončanje postupka uređenja međa kao utvrđenja točne granice razgraničenja. Ukoliko smatrate da su postupci susjeda isključivo zlonamjerni i usmjereni ka tome da se investitoru što je moguće više oteža gradnja tada vam po okončanju postupka sa susjedom ostaje mogućnost da investitor i vi kao vlasnik nekretnine, ukoliko se smatrate oštećenima, inicirate sudski postupak za naknadu štete.