13.08.2014.

Tko plaća troškove tužbe za razvod braka?

Piše: Nikola Pranjić, dipl. iur. www.odvjetnik-pranjic.hr

Koliki su troškovi tužbe za razvod braka i je li točno da troškove plaća tužitelj? Što u slučaju sporazumnog raskida braka?


Sukladno odredbama Obiteljskoga zakona, sud je slobodan u svojoj ocijeni o troškovima postupka u statusnim stvarima. Naime, u ovim postupcima sud nije vezan strogim pravilima koje propisuje Zakon o parničnom postupku o troškovima postupka, premda se njegove odredbe podredno primjenjuju. Sukladno tome, sud u svakom pojedinom predmetu vodi računa o ishodu postupka te o okolnostima slučaja i donosi slobodno svoju odluku o troškovima, a to u praksi najčešće znači da sud u postupcima razvoda braka odredi da svaka strana snosi svoje troškove postupka bez obzira radi li se o sporazumnom razvodu braka ili tužbi podnesenoj radi razvoda od jednog od bračnih drugova.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .