Čak i paušalno oporezovani obrtnik koji nije vičan voditi poslovne knjige i podnositi izvješća koja su mu propisana može angažirati knjigovođu


Iz komentara i napisa po internetu, a ponekad i iz pitanja klijenata na konzultacijama, primjećujem da novi poduzetnici imaju krivi stav o knjigovođama.

Primjerice, kad pitaju: treba li meni knjigovođa?

Treba li vam majstor kad pukne cijev u vašem stanu? Ne, ako sami znate napraviti što je potrebno! Analogija nije sasvim dobra, jer knjigovođa ne bi trebao popravljati i ispravljati, već biti trajan bliski suradnik malome poduzetniku.

Drugo što primjećujem je da su poduzetnici skloni shvaćati knjigovođe kao neku vrstu opunomoćenika države koji kontaktira sa njima, što dakako opet nije točno.

Kako stoje stvari?

Poduzetnik je dužan poznavati i primjenjivati razne propise, za to je sam odgovoran.

Dužan je podnositi razne izvještaje o svom poslovanju, te je sam odgovoran za njihov sadržaj i rokove predaje.

S druge strane, postoje drugi  poduzetnici koji na tržištu nude usluge pružanja savjeta i obavljanja knjigovodstvenih poslova, koje poduzetnik može angažirati da za njega obave poslove iz svoje domene.

Dakle, čak i paušalno oporezovani obrtnik koji nije vičan voditi poslovne knjige i podnositi izvješća koja su mu propisana, može angažirati knjigovođu.

Niti je država ikome propisala da mora imati knjigovođu niti je ikome onemogućila da to učini.

Istini za volju, treba reći da je obim propisanog izvještavanja u ovoj državi poprilično velik i da su poduzetnici time opterećeni, te da ima izvještaja za koje ni nakon par godina primjene nije dokučeno čemu služe.

Kako da odaberete knjigovođu? Na jednak način kako odabirete sve ostale pružatelje usluga u svom poslovanju. Istražite njihove reference i nađite ured koji vam odgovara. Dobro provjerite što određena usluga obuhvaća, a neuobičajeno jeftine ponude dobro provjerite.

Kao i u svim drugim odnosima, slični ljudi se međusobno privlače pa tako svaka ponuda nađe svoga kupca: i ona dobra i ona loša.

Moje je mišljenje da poduzetnik treba sa svojim knjigovođom imati otvoren i iskren odnos i da se njemu treba prvome javiti sa pitanjima i nedoumicama.

Prirodno je da od knjigovođe ne možete očekivati da vam bude i pravnik, ali bi on trebao ipak poznavati okosnicu propisa i način na koji stvari funkcioniraju, što bi vam za prvu informaciju trebalo biti dovoljno.

Također nije primjereno da od knjigovođe očekujete da poznaje propise iz vaše konkretne struke, jer to je upravo ono što je sukus vašeg poduzetništva. Knjigovođa nije niti vaš financijski direktor, jer novcem svog poduzetništva trebate upravljati sami.

Odnos sa knjigovođom temelji se većinom na ugovoru kojim bi trebali biti definirani detalji i odgovornosti u međusobnom odnosu. Za jednokratne usluge može biti dovoljna i narudžbenica.

I za kraj: knjigovođa definitivno u današnje doba ne treba biti fizički blizu vašoj adresi. Za izvješća je ionako većinom propisana obvezna elektronska predaja, a razmjenu dokumenata je brže obaviti internetom, nego gubiti vrijeme na vožnju i parkiranje.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite naFacebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge