Za one koji se samozapošljavaju registriranjem obrta, priznat je trošak doprinosa za određeni broj mjeseci

Mjera poticanja samozapošljavanja od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je očito u punom jeku ostvarivanja, jer u posljednje vrijeme u naš je ured došlo nekoliko takvih klijenata iz redova novoosnovanih poduzeća i novoregistriranih obrtnika raznih djelatnosti.

Dok su bili nezaposleni, oni su sa svojim referentom prošli pripremni postupak, te su u tom dijelu pisali i svoje poslovne planove i troškovnike.

HZZ je kao prihvatljive troškove pobrojao nekoliko vrsta troškova i odredio je maksimalni udio nekih vrsta troškova u sveukupnom poticaju. Ovo treba konkretno provjeriti u programu za koji se planirate prijaviti.

Moja namjera je danas pomoći vam oko onog dijela troškovnika koji se odnosi na trošak doprinosa, jer primjećujem po društvenim mrežama da je često prisutno olako shvaćanje od strane onih što za poticaje apliciraju, te prilično samouvjereno savjetovanje od strane onih koji su proces uspješno prošli, ali pri tome ne poznaju sve moguće varijante. Prepisivanje poslovnih planova neću ni spominjati…

Sveopćoj zbrci doprinosi nažalost i upotreba istog termina ‘bruto’ za različita značenja, te nedovoljne informacije o značenjima termina iz redova djelatnika HZZ-a.

Rezultat je - u svakoj nedovoljno jasno postavljenoj situaciji - neispunjenje uvjeta poticanja i vraćanje novca s kamatama. Pretpostavljam da je to svima cilj izbjeći, pa evo konkretnih savjeta koje ćete uz malo koncentracije moći jednostavno primijeniti.

Za one koji se samozapošljavaju registriranjem obrta, priznat je trošak doprinosa za određeni broj mjeseci (obično 11, ali to si provjerite u svom programu).

Napominjem da iznos doprinosa ovisi o vrsti oporezivanja. Za one koji će biti paušalno oporezovani, iznos je mjesečno 1.193,38 kn. Za one koji neće moći ili neće htjeti biti takvo oporezivanje i koji će voditi poslovne knjige radi utvrđivanja dohotka, mjesečni doprinosi će iznositi 1.939,24 kn.

Dakle, pripadajući gore navedeni iznos pomnožite sa brojem mjeseci koje vam dopuštaju financirati i iznos unesite u svoj poslovni plan.

Za one koji će se samozaposliti u poduzeću koje će osnovati, stvari postaju malo kompliciranije. Prvo moram objasniti termine, da bude jasno što oni ovdje podrazumijevaju. Postoji iznos bruto plaće, iznos neto plaće i iznos sveukupnog troška plaće. Često se upotrebljavaju i termini bruto 1 koji se veže uz bruto plaću kakva se ugovara, te termin bruto 2 koji se odnosi na trošak plaće (cjelokupni iznos koji tereti poslodavca za određenu plaću).

HZZ najčešće ne financira niti jedan od gore definiranih pojmova, iako u dokumentima spominju termin ‘bruto’. Oni financiraju samo doprinose, bez poreza, prireza i neto plaće. Činjenica je da kalkulator za tako nešto ne postoji na internetu, pa neuki neka potraže pomoć znalaca.

Dalje, iznos tog troška doprinosa se razlikuje za osobe koje se samozapošljavaju.

Postoje oni koji mogu primijeniti olakšicu oslobođenja od obračuna doprinosa na plaću, pa će njima trošak doprinosa biti manji od onih koji to ne mogu primijeniti.

Olakšicu može koristiti poslodavac koji prvi puta na neodređeno vrijeme zapošljava osobu mlađu od 30 godina, te poslodavac koji zapošljava osobu koja se prvi puta zapošljava u kojem slučaju je dovoljno i neodređeno vrijeme. Ukoliko program uvjetuje zapošljavanje na neodređeno vrijeme, ovu drugu varijantu možete zanemariti.

Dodatno, za direktore je propisana minimalna osnovica od 5.213 kn bruto.

To konkretno znači da će priznati trošak za osobu kojoj se ne moraju obračunavati doprinosi na plaću biti 1.042,60 kn mjesečno.

Za osobu kojoj se moraju obračunavati svi doprinosi, od strane HZZ priznati trošak će biti mjesečno 1.939,24 kn.

Ako si želite financirati plaću veću od ove minimalne direktorske plaće, prema gornjim naputcima izračunajte iznos koji možete pisati u troškovnik, ovisno o svojem statusu. Takvi će biti izrazito rijetki, pretpostavljam. Možda tek oni koji su prepisali tuđi troškovnik ili su savjete olako preuzimali od forumaša!

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite naFacebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge