Nakon djedove smrti na ostavinsku raspravu pozvani smo moj otac, moja sestra, sestrična i ja. Moj otac je naslijedio stan i još neku zemlju, ja sam naslijedio neregistrirani auto iz 1982., dok su se moja sestra i sestrična odrekle svog dijela. Dobio sam dobio rješenje od javnog bilježnika da sam dužan platiti troškove u iznosu od 1.500 kuna (vrijednost auta je 900 kn) u roku od 8 dana te ako ne platim da će protiv mene biti pokrenut ovršni postupak. Zašto javni bilježnik od mene potražuje 1.500 kn dok je cjelokupna vrijednost moje ostavine 900 kn?


Javni bilježnik za svoj rad u ostavinskom postupku ima pravo na nagradu i naknadu troškova sukladno odredbi članaka 251. i 252. Zakona o nasljeđivanju te sukladno odredbama Pravilnika o visini nagrade i naknade troškova javnog bilježnika kao povjerenika suda u ostavinskom postupku (Narodne novine br. 135/03). Sam Pravilnik u člancima 5. i 6. propisuje da javni bilježnik ima pravo na naknadu troškova koji nastanu u postupku (utrošak papira i drugog uredskog materijala radi izrade i umnožavanja dovoljnog broja primjeraka zapisnika, rješenja i drugih isprava u ostavinskom spisu radi uručivanja nasljednicima, dostave spisa sudu i zadržavanja prijepisa spisa u javnobilježničkom arhivu), a da taj trošak naplaćuje od neposredno od nasljednika zajedno sa nagradom. Visina nagrade propisana je člankom 7. Pravilnika, a člankom 8. posebne nagrade za određene radnje.

Nigdje odredbama Pravilnika niti odredbama Zakona o nasljeđivanju nije propisana solidarna odgovornost nasljednika za troškove ostavinskoga postupka, a solidarnost dužnika u dijeljivoj obvezi se ne predmnijeva. Dapače, članak 190. Zakona o nasljeđivanju propisuje da svaka strana snosi svoje troškove postupka. Sukladno svemu navedenome, nasljednici bi trebali snositi troškove postupka i nagrade javnog bilježnika srazmjerno vrijednosti ostavine koju naslijeđuju. Rješenje o nasljeđivanju ne sadrži odluku o troškovima postupka pa prigovorom na isto ne možete osporavati visinu troškova i nagrade koju potražuje javni bilježnik. Ukoliko smatrate da se od Vas potražuje više nego što ste dužni platiti, predlažem Vam da se pokušate obratiti izravno javnom bilježniku i utvrditi kako je utvrđena visina troškova i nagrade koja se od Vas potražuje. Ostaje Vam i mogućnost da se obratite Hrvatskoj javnobilježničkoj komori u vezi Vašega prigovora kako bi se utvrdilo je li postupanje javnog bilježnika ispravno te ima li elemenata njegove stegovne odgovornosti.