Svake godine mi je zanimljivo gledati kako poduzetnički interes za neke teme raste s približavanjem kraja godine. Iznos dobiti ili dohotka je jedna od njih. Rijetki su koji za poslovni rezultat pitaju primjerice uslijed ljetnih vrućina, ali vjerujem da i čitatelj naslućuje u kojem grmu leži zec. Tja, znamo gdje živimo!

Zato danas kratki podsjetnik na zanimljive teme s tim u vezi.

Na razliku između sitnog inventara i dugotrajne imovine nikad dosta podsjećanja. Ako sredstvo ima rok trajanja dulji od godine dana, a vrijednost mu je veća od 3.500 kn, tada neće povećati troškove poduzeća, već njegovu imovinu. Oni koji nisu u sustavu PDV-a gledaju ukupnu vrijednost, a oni koji jesu knjiže po vrijednosti bez PDV. Nabavnu vrijednost čine svi troškovi nabave.

Putne troškove koje još možda nađete u svojim ladicama, brzo proslijedite svojim knjigovođama. Obrtnici neka isplaniraju i isplatu istih, žele li utjecati na izdatke obrta.

Želite li radnicima ili obrtniku isplatiti neoporezive primitke, provjerite niste li dio već iskoristili oko Uskrsa ili tijekom ljeta, jer je za sve namjene popust uskrsnica, božićnica i regresa dopušteno ukupno godišnje radniku 2.500 kn neoporezivo isplatiti. Dar u naravi dopušten je do iznosa od 400 kn kupnjom, a dar djetetu zaposlenika u novcu ili u naravi do 600 kn.

Ne zaboravite paziti imaju li djelatnici zaštićene račune, jer im u tom slučaju ne smijete isplatiti u gotovini, već isključivo na obični tekući račun kako bi se namirio njihov ovrhovoditelj. Ostalima smijete isplatiti i u gotovini, te osigurati dokaz o isplati, naravno.

O svim isplatama analitički izvijestite na JOPPD obrascu po isteku mjeseca isplate.

Poslovne partnere možete darivati proizvodima i robom iz svog asortimana s posebnom oznakom ‘nije za prodaju’, te manjim darovima vrijednosti do 160 kn s logotipom svoje tvrtke ili obrta. Takvo će darivanje biti opravdani trošak poduzetništva.

Ono što nema logotipa ili je veće vrijednosti, možete darovati u obliku reprezentacije koja ima drugačiji porezni tretman: pretporez iz nabave ne smijete uopće koristiti, a opravdani trošak će biti samo 30% vrijednosti.

Isti tretman ima i ugošćavanje partnera u hotelima ili restoranima.

Iznos do kojeg smijete ugošćavati nije propisan, već porezni nadzor sve stavlja u kontekst ukupnog poslovanja, procjenjuje razumne vrijednosti i pronalazi troškove koji su krivo pripisani poslovanju. Trebate imati evidentirano kojega ste partnera gostili, na samom računu ili na odvojenom mjestu.

Posljednji oblik darivanja je tuzemnim pravnim i fizičkim osobama, koje obavljaju kulturne, znanstvene, odgojno-obrazovne, zdravstvene, huma­nitarne, sportske, vjerske, ekološke i druge općekorisne svrhe. Takvima smijete darovati do 2% svog prošlogodišnjeg prihoda tj. primitka besporezno, a na veće iznose ćete platiti porez.

Darujete li svoje proizvode ili robu, trebate platiti PDV, ako ste u sustavu.

Stremite li drugoj vrsti poslovnog rezultata, tj. dobitku ili dohotku, tada ste vjerojatno cijele godine vrijedno radili na ostvarenju tog cilja. Poslujete li kroz poduzeće, prihodima se pribraja svaka vaša isporuka, bez obzira na čas njene naplate, a poslujete li kroz obrt koji utvrđuje dohodak, tada se možete potruditi naplatiti neko potraživanje, jer tek po naplati će ono postati primitak.

Dogovarati s partnerima vrijeme izdavanja računa ionako nije dopušteno i isporuke učinjene ove godine moraju tako biti i knjižene, bez obzira na to što se možda nadate manjim porezima nagodinu.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge