Nakon 39 godina saznala sam da mi je pokojni otac ostavio neko nasljedstvo, sjećam se samo da sam u to vrijeme dobila plavu omotnicu u kojoj je to i pisalo, međutim, kako su se moji roditelji razišli na nimalo lijep način, omotnicu je mama vratila u Općinu Labin. Pokojni otac ima još dvije kćerke koje su svoj dio dobile. Imam li i dalje pravo na svoj dio?


Najlakši način da utvrdite činjenice iz ostavinskog postupka iza oca, ukoliko je isti vođen, jeste da se obratite nadležnom sudu koji je u to vrijeme, prije 39 godina, provodio takav postupak. Kako spominjete Općinu Labin, pretpostavljam da je u vrijeme svoje smrti Vaš pokojni otac imao prebivalište na području Labina te da je Općinski sud u Labinu proveo eventualni postupak ili raspolaže podacima o istome. Dakle, uputite pisani zahtjev da Ostavinska kancelarija Općinskoga suda u Labinu utvrdi je li iza Vašeg oca proveden ostavinski postupak te, ako jeste, da Vam se dostavi Rješenje o nasljeđivanju temeljem kojega je postupak okončan. U svom zahtjevu svakako navedite osobne podatke oca te barem godinu ako ne znate točan datum smrti. Na taj način dobit ćete uvid u Rješenje o nasljeđivanju te utvrditi koja imovina je iza Vašeg oca i na koga raspoređena. Isti zahtjev uputite i Državnom arhivu u Pazinu, jer je moguće da je sud dio svoje arhive dostavio istome. Ukoliko iza Vašega oca nikada nije provedena ostavina, a držite da je za života bio upisani vlasnik kakvih nekretnina, od suda na čijem području smatrate da se nalaze te nekretnine možete dobiti podatak je li Vaš otac bio ili je možda još uvijek upisan kao vlasnik određenih nekretnina. Ukoliko više nije upisan, no bio je, kod zemljišno-knjižnog odjela suda gdje je bio upisan kao vlasnik možete ishoditi isprave temeljem kojih je prijenos prava vlasništva proveden na druge osobe ili ishoditi vlasničke listove za nekretnine na kojima je eventualno do današnjeg dana još uvijek upisan kao vlasnik i prijedlogom nadležnom sudu pokrenuti ostavinski postupak za iste.

U vezi sa zastarom Vašega zahtjeva, a s obzirom na činjenicu da se eventualna ostavina vodila prije 39 godina, upućujem Vas na odredbu članka 144. Zakona o nasljeđivanju (Narodne novine br. 52/71 i 47/78), a koja propisuje da pravo zahtijevati ostavinu kao nasljednik ostavioca zastaruje prema savjesnom držaocu za godinu dana otkada je nasljednik saznao za svoje pravo i za držaoca stvari ostavine, a najkasnije za deset godina računajući za zakonskog nasljednika od smrti ostaviočeve, a za oporučnog nasljednika od proglašenja oporuke. Prema nesavjesnom držaocu ovo pravo zastaruje za dvadeset godina.

Moj savjet je da u svakom slučaju prikupite podatke od nadležnog suda i Državnog arhiva te da se sa svom dokumentacijom obratite stručnoj osobi ili da odmah angažirate odvjetnika po svom izboru koji bi i prikupio potrebne informacije.