S oba roditelja sam 1994. sklopila Ugovor o doživotnom uzdržavanju. Otac je umro 2008., a majka je još živa. Stoga se stan u kojemu su roditelji živjeli (majka živi u mom stanu) u KPU još vodi na pokojnog oca. U zgradi u kojoj je roditeljski stan pokrenut je postupak povezivanja Zemljišne knjige i Knjige položenih ugovora. Kako se u ZK i KPU vodi moj pokojni otac moram li (i što) poduzeti da bi se postupak nesmetano proveo? 

S obzirom na sadržaj Vašega pitanja, proizlazi da je Vaš pokojni otac upisan kao isključivi vlasnik nekretnine, stana u kojem su ranije živjeli Vaši roditelji. Ako je tome tako, Vi imate mogućnost provesti upis svoga prava vlasništva temeljem Ugovora o doživotnom uzdržavanju uz koji je potrebno priložiti dokaz o smrti (izvod iz matice umrlih) za Vašeg pokojnog oca. Ovu dokumentaciju možete predati upravitelju stambene zgrade ili drugoj osobi koja je u ime vlasnika stanova pokrenula postupak povezivanja zemljišne knjige i knjige položenih ugovora pa će se kroz postupak povezivanja zemljišne knjige i knjige položenih provesti i Vaš upis prava vlasništva.

Ukoliko su majka i pokojni upisani kao suvlasnici nekretnine, stana, tada možete provesti uknjižbu svoga prava vlasništva na suvlasničkom dijelu iza pokojnoga oca, a na majčinom suvlasničkom dijelu možete provesti zabilježbu Ugovora o doživotnom uzdržavanju. Ovo je također moguće provesti i kroz postupak povezivanja zemljišnih knjiga i knjige položenih ugovora.

Ako ne želite učiniti ništa od navedenoga za života svoje majke, tada nema nikakve potrebe da se na bilo koji način uključujete u postupak povezivanja zemljišnih knjiga i knjige položenih ugovora, jer će se isti provesti na temelju podataka koje je sudu dostavio predlagatelj te na temelju upisa u zemljišnim knjigama i knjizi položenih ugovora tako da će upis Vašeg pokojnog oca kao vlasnika stana po okončanju postupka biti prenesen iz knjige položenih ugovora u zemljišne knjige.