Može li se isplata prekovremenih sati izvršiti na zaštićeni račun?

 

Sukladno odredbi članka 94. Zakona o radu, za prekovremeni rad radnik ima pravo na povećanu plaću. Dakle, poslodavac je dužan utvrditi i obračunati sate koje ste radili više od ugovorenog radnog vremena te vam isplatiti povećanu plaću za ono razdoblje u kojem postoji prekovremeni rad. Na takvu isplatu "povećane" plaće na odgovorajući se način primjenjuju sve one odredbe Ovršnog zakona o ovrsi na plaći za isplatu uobičajene plaće. Člankom 173. Ovršnog zakona propisano je kako je od ovrhe izuzet iznos u visini dvije trećine prosječne neto plaće u Republici Hrvatskoj.

Međutim, ako se ovrha provodi radi naplate tražbine po osnovi zakonskog uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, od ovrhe je izuzet iznos u visini od jedne polovine prosječne neto plaće u Republici Hrvatskoj. Izuzetak je i ovrha radi prisilne naplate novčanih iznosa za uzdržavanje djeteta u kojem slučaju je od ovrhe izuzet iznos koji odgovara iznosu od jedne četvrtine prosječne mjesečne isplaćene neto plaće po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu.

Ako ovršenik prima plaću koja je manja od prosječne neto plaće u Republici Hrvatskoj, od ovrhe je izuzet iznos u visini dvije trećine plaće ovršenika, a ako se ovrha provodi radi naplate tražbine po osnovi zakonskog uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, iznos u visini jedne polovine neto plaće ovršenika.

Slijedom navedenog, poslodavac je dužan u skladu s obračunom i visinom vaše plaće ostvarene u predmetnom razdoblju izvršiti isplate zaštićenog odnosno nezaštićenog dijela plaće na odgovarajuće račune.