Selim se u drugu državu na dulje od godine dana te bih iznajmljivala stan kojem sam vlasnik. Trebam li se odjaviti s tog prebivališta kako bih mogla prijaviti budućeg podstanara u stanu?

 

Da bi se nadležnoj Policijskoj postaji uz vas prijavilo da još jedna osoba prebiva na istoj adresi, nije potrebno da odjavljujete svoje prebivalište s te adrese.

Međutim, u skladu s odredbom članka 5. Zakona o prebivalištu, ovisno o razlozima i trajanju vašeg izbivanja iz Republike Hrvatske može postojati zakonska obveza da vi odjavite svoje prebivalište jer se selite u inozemstvo. Naime, članak 5. Zakona o prebivalištu propisuje da je osoba koja se iseljava iz RH radi trajnog nastanjenja u drugoj državi dužna odjaviti svoje prebivalište prije iseljenja. Ako osoba propusti odjaviti prebivalište prije iseljenja, odjavu mora zatražiti u roku od 15 dana od dana useljenja u drugu državu putem nadležne diplomatske misije – konzularnog ureda Republike Hrvatske u toj državi. Ako osoba napušta prebivalište u trajanju duljem od godinu dana radi privremenog odlaska izvan Republike Hrvatske u svrhu obrazovanja, obavljanja poslova koji nisu trajnog karaktera i vezani su za određeno vremensko razdoblje, dugotrajnog liječenja i drugih razloga, dužna je to prijaviti nadležnom tijelu na čijem području ima prijavljeno prebivalište, neposredno ili putem nadležne diplomatske misije – konzularnog ureda Republike Hrvatske u inozemstvu, uz prilaganje odgovarajuće dokumentacije o razlozima privremenog odlaska. Ukoliko napuštanje prebivališta radi privremenog odlaska izvan Republike Hrvatske potraje duže od pet godina, osoba je dužna ponovno prijaviti odsutnost iz mjesta prebivališta nadležnim tijelima i prijavu obnavljati nakon svakog daljnjeg proteka razdoblja od tri godine uz prilaganje dokumentacije o razlozima boravljenja izvan RH.

Opisane obveze ne odnose se na državne službenike koji se po službenoj dužnosti u ime Republike Hrvatske upućuju na rad u inozemstvo niti članove njihovih obitelji, a bitno je za istaknuti kako se smatra da osoba boravi izvan Republike Hrvatske duže od godinu dana i u slučaju kada ona povremeno dolazi u Republiku Hrvatsku, ali u razdoblju od godinu dana ne boravi u Republici Hrvatskoj ukupno dulje od tri mjeseca.