06.06.2019.

Kako da dođem do podataka o kolektivnoj polici osiguranja?

Piše: Nikola Pranjić, dipl. iur. www.odvjetnik-pranjic.hr

Suprug mi je umro 2016. godine. Njegov poslodavac po kolektivnom ugovoru je ugovorio kolektivnu policu osiguranja radnika od nezgode. Kolektivni ugovor imam, ali mi njegov poslodavac ne želi dati broj police niti naziv osiguravajuće kuće gdje je i ista ugovorena. Na koji način doći do tih podataka? Kada nastupa zastara?

 

U svakom slučaju se obratite pisanim putem poslodavcu sa zahtjevom za dostavom dokumentacije, a zahtjev pošaljite s povratnicom uz rok od osam dana da vam se isti očituje. Takve zahtjeve uputite i na sve strane potpisnice Kolektivnog ugovora, jer bi iste također trebale raspolagati primjerkom police osiguranja. Ukoliko vam se na zahtjev ne odgovori ili vam se ne dostavi tražena dokumentacija, tada istu možete pokušati ishoditi putem suda.

Zakon o obveznim odnosima propisuje zastarni rok za naknadu štete od tri godine.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .