Uzimam MTX  od 20 mg već dvije i pol godine, a Cardiopirin od 75 mg  unazad 8 mjeseci kao preventivu, po savjetu kardiologa. Imam reumatoidni artritis koji je duži period miran. Kakav je Vaš stav po pitanju ova dva lijeka? Laboratorijski rezultati su sasvim u redu.

 

Na Vaše pitanje nije tako jednostavno odgovoriti, ne zato što izbjegavam odgovor, nego zato što nemam dovoljno informacija o Vašem stanju, općoj anamnezi i anamnezi sadašnje bolesti, Vašem tjelesnom i posebice psihičkom stanju da bih mogao dati decidirani odgovor.

MTX  je u stvari metotreksat, supstanca koja spada u citostatike, a u uporabi je još od 1947. godine. Prvenstveno se koristi kod liječenja karcinoma, ali se kasnije koristio i koristi se u liječenju autoimunih bolesti, među kojima i reumatični artritis.

Cardiopirin je ustvari salicilna kiselina (aspirin, Andol). Mislim da Vam je kardiolog preporučio uzimanje istog kao preventivnu terapiju srčanožilnog sustava.

Za reumatoidni artritis metotreksat je u prvoj liniji tretiranja bolesnika. U ovisnosti od razvoja stanja kod pacijenata, doza lijeka se modificira sukladno općem i lokalnom stanju. Treba raditi adekvatno praćenje stanja u organizmu, posebice funkcije jetre i bubrega i stanja imunološkog sustava. Ako nema pozitivnih pomaka s ovom terapijom, ista se prekida i uvodi se individualna terapija pametnim lijekovima koja se prilagođava svakom pacijentu ponaosob.

Što se tiče Cardiopirina, potrebno je obratiti pozornost (barem jednom godišnje) na stanje koagulacionog sustava. Treba pozornost posvetiti  i probavnom sustavu i, ako je potrebno, dati lijekove koji će sačuvati sluznicu želuca i smanjiti mogućnost nastanka gastritisa i želučanog ulkusa (čira). Mislim da je potrebno poboljšati suradnju sa svim liječnicima koji brinu o Vašem zdravstvenom stanju.

 Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na [email protected]