Koji je zakonski rok od predaje prijedloga za obnavljanje ostavinske rasprave do rješenja?

 

Navodite kako ste podnijeli prijedlog za obnavljanje ostavinske rasprave, pa iz vašeg pitanja proizlazi da je ostavinski postupak proveden, a vi ste zatražili obnovu istoga, no kako i navodite da rješenje nije doneseno ostaje mi nejasno na što je točno usmjereno vaše pitanje.

U svakom slučaju, ukoliko se radi o tome da ostavinski postupak nije nikada proveden, pa ste podnijeli zahtjev da se isti provede kod nadležnog suda, tada će sud, sukladno članku 241. Zakona o nasljeđivanju, povjeriti predmet na rješavanje javnom bilježniku. Stavak 1. članka 243. Zakona o nasljeđivanju propisuje da je javni bilježnik dužan ostavinski postupak provesti u onom roku koji mu za to ostavi sud, a računajući od dana kada je predmet zaprimio. Isto bi vrijedilo i u slučaju da je rješenje o nasljeđivanju doneseno za jedan dio imovine ostavitelja, a da ste vi sada podnijeli prijedlog za donošenje rješenja o nasljeđivanju po nekoj naknadno pronađenoj imovini. Javni bilježnik je dužan u ostavljenom roku provesti postupak, a u slučaju da to ne uspije, sudu će dostaviti obrazloženje navodeći razloge zašto postupka nije okončao u ostavljenom roku te sud ima mogućnost i oduzeti predmet onom javnom bilježniku koji po istome ne postupa. Od javnog bilježnika očekuje se da u razumnom roku riješi predmet, a zakon ne propisuje izrijekom koji je to vremenski rok.

Osim navedene naknadno pronađene imovine, nakon pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju može se naknadno pronaći oporuka. U tom slučaju sud istu proglašava, a zainteresirane osobe upućuje da svoja prava ostvaruju u parničnom postupku. Isti je slučaj ukoliko se pojavi "novi" nasljednik koji nije sudjelovao u pravomoćno okončanoj ostavini, a smatra da je na to imao pravo. Članak 237. Zakona o nasljeđivanju propisuje da se nakon pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju ponavljanje postupka može zahtijevati u onim rokovima i iz razloga koje propisuje Zakon o parničnom postupku tako što će se pokrenuti odgovarajući parnični postupak. U parničnom postupku također vrijedi načelo da stranka ima pravo da se o njezinom istaknutom zahtjevu donese sudska odluka u razumnom roku, no konkretan vremenski rok nije propisan.