Počinjem s pitanjem koje najčešće postavljaju oni koji su se u prethodnom razdoblju “uhodavali” – s različitim vremenom trajanja i do nekoliko godina. Dolaze često iz djelatnosti koje koriste blagodatima interneta, ili iz redova privatnih iznajmljivača.

· Mogu li nastaviti koristiti usluge stranih portala kao i do sada, pa će oni plaćati PDV za mene?

Ulaskom u poduzetništvo, tj. registriranjem bilo kojeg oblika djelatnosti (djelatnosti iznajmljivanja soba i apartmana kao građanin, dopunske djelatnosti, domaće radinosti, obrta ili poduzeća, i to za bilo koju vrstu djelatnosti) postali ste poduzetnik kojeg propisi o PDV–u definiraju kao malog poreznog obveznika.

Kao takav, podliježete propisima unificiranim za cijelu Europsku uniju, koji vas obvezuju da kao primatelj usluge drugog europskog poduzetnika plaćate PDV u svojoj državi, prema stopi koja je ovdje propisana. Isti propisi obvezuju i tog drugog poduzetnika da vam prenese poreznu obvezu, a ne da vam obračuna stopu poreza iz svoje države ili nešto slično.

Strani internet servisi postupaju u skladu sa svojim uvjetima korištenja, pri čemu ste nekima od njih samim činom prihvaćanja uvjeta izjavili da ste poduzetnik (primjerice Facebook u slučaju plaćenog oglašavanja). Neki od njih posluju i s građanima i s poduzetnicima, i ne istražuju je li vaše poslovanje u vašoj državi legalno ili ilegalno. Račune vam izdaju u skladu s postavkama s kojima ste im se deklarirali. Najčešće ipak provjere nalazi li se vaš OIB u VIES bazi, i ako ga tamo ne nađu – zaračunaju vam PDV.

· Koji je ispravni postupak u slučaju da nisam u PDV sustavu, a koristim usluge stranih internet servisa?

Prije početka korištenja usluga drugih europskih poduzetnika, putem interneta ili direktnim poslovnim odnosom, dužni ste u nadležnoj ispostavi Porezne uprave zatražiti PDV identifikacijski broj. Dobit ćete rješenje kojim će vam biti dodijeljen broj koji će biti jednak vašem OIB–u uz predznak HR. Istovremeno ćete biti uvršteni u javno dostupnu i pretraživu europsku VIES bazu, u kojoj vas treba pronaći svaki europski poduzetnik prije nego vam počne isporučivati uslugu. Kad vas tamo nađe, mora primijeniti sustav prijenosa porezne obveze (reverse charge).

Dalje, do 20–tog datuma u mjesecu koji slijedi dužni ste prijaviti stjecanje usluge od poduzetnika iz EU na dva obrasca: obrascu PDV i obrascu PDV–S. Njima istovremeno i izračunavate iznos PDV–a koji trebate platiti u proračun RH do kraja tog mjeseca. U najvećem broju slučajeva primjenjuje se stopa od 25%. Drugim riječima, računajte da će vas ta usluga koštati još za četvrtinu cijene više od samog iznosa kojeg ste platili samom dobavljaču usluge.

· Nisam u sustavu PDV–a i koristim usluge poduzetnika iz zemlje koja nije članica EU. Imam li kakve obaveze u vezi hrvatskog PDV–a u tom slučaju?

Da, imate obavezu postupiti gotovo isto kao u prethodnom primjeru. Jedina razlika je u tome da se u ovom slučaju ne trebate prijavljivati u VIES bazu, tj. ne trebate imati PDV identifikacijski broj. Međutim, rok podnošenja izvještaja (samo obrasca PDV) i plaćanja PDV-a je isti kao u prethodnom primjeru.

Ovo je, dakle, primjenjivo za nabavu usluga od poduzetnika iz Srbije, BIH, USA, Kine, Izraela, Australije i svih ostalih država koje nisu članice EU.

· Nisam u sustavu PDV–a, a isporučujem usluge poduzetnicima iz EU. Što trebam činiti?

Prije nego započnete isporuku usluge drugom EU poduzetniku, dužni ste zatražiti dodjelu PDV identifikacijskog broja čime ćete biti uvršteni u VIES bazu. Na računu koji izdajete nećete zaračunati PDV, ali ćete se pozvati na drugi članak zakona nego što činite na ostalim računima, tj. primijenit ćete prijenos porezne obveze (reverse charge). Do 20-tog datuma u mjesecu koji slijedi dužni ste prijaviti isporuku usluge drugom EU poduzetniku na dva obrasca: obrascu PDV i obrascu PDV–ZP. S obzirom da je usluga neoporeziva PDV–om u RH, prijavit ćete ju u dijelu obrasca namijenjenom takvim isporukama. U obrascu PDV zbrojit ćete iznos svih takvih isporuka usluga, a u drugom obrascu ćete prijaviti ukupne mjesečne iznose isporuka prema pojedinom VIES broju vaših kupaca. Iznosi, naravno, moraju biti upareni na oba obrasca u pojedinom mjesecu.

 

· Nisam u sustavu PDV-a i nisam u VIES bazi, a isporučujem usluge poduzetnicima koji nisu iz Europe. Pretpostavljam da barem u ovom slučaju nemam obveze prema hrvatskom sustavu?

Krivo pretpostavljate! Bez obzira na vaš status, dužni ste na PDV obrascu izvijestiti o svojim isporukama stranim poduzetnicima. Rok je 20. datum u mjesecu koji slijedi vašoj isporuci. Imate toliki benefit da to smijete učiniti na papirnatom PDV obrascu, dok oni koji su u VIES bazi to moraju činiti u elektronskom obliku, za što im treba certifikat za elektronsko potpisivanje iz Fine. Ako ga nemaju, trebaju ovlastiti drugoga koji taj certifikat ima.

Ako vam se čini da vam je život bio lakši dok ste se godinama “uhodavali”, a sustav vas je puštao da to radite i nije vam uzeo novčića, meni ne preostaje drugo nego da vam poželim dobrodošlicu u poduzetništvo države koja se zaklinje da čini sve da vas podrži, i da vas sačuva od nelojalne konkurencije!

JOŠ PITANJA I ODGOVORA O PDV-U

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na  Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge