Iako je u ovoj rubrici više puta pisano o sustavu oporezivanja porezom na dodanu vrijednost, pokušat ću odgovoriti na najčešća pitanja o ovoj temi koja mi postavljaju klijenti i budući poduzetnici na konzultacijama.

· Hoću li odmah po otvaranju obrta ili poduzeća morati plaćati PDV?

Ne. Dapače, na vama je da odlučite hoćete li uopće ući u sustav PDVa, a ispravnu odluku možete donijeti samo u kontekstu cijelog svojeg poslovanja i uz savjet stručne osobe.

· Ima li razlike u vezi PDV-a ako otvorim obrt ili poduzeće?

Ima, ali ne mora biti. Naime, osnovni postulati sustava ovog poreza se ne razlikuju. Ipak, obrtnici ga plaćaju prema naplati, a poduzeća prema sustavu nastanka poslovnog događaja, ukoliko ne zatraže plaćanje prema naplati. Prema tome, obrti plaćaju PDV samo na naplaćene isporuke, jednako kao što im se pretporez priznaje samo iz plaćenih ulaznih računa za nabave. Poduzeća ga plaćaju za izvršene isporuke dobara i usluga, neovisno o tome jesu li ih naplatili, a isto je i sa pretporezom.

· Kako mogu postići da u poduzeću plaćam PDV tek kada sam naplatio račun?

Ako je poduzeće imalo isporuke manje od 3 milijuna kuna, do 15. siječnja naredne godine može se obratiti poreznoj upravi sa takvim zahtjevom.

· Ako ne uđem u sustav PDV-a prilikom otvaranja poduzetništva, hoću li u njega ući čim prijeđem limit?

Ne. Do kraja te prve godine poslovanja nećete biti u sustavu, bez obzira koliko isporuka imali.

· Kada ću ipak morati ući u sustav PDV–a?

Obrt ili poduzeće mora po sili zakona ući u sustav PDV-a u godini koja slijedi onoj u kojoj su isporuke bile veće od 230.000 kn. Napominjem da je ovaj limit važeći još samo ove, 2017-te godine, a da je već usvojen propis po kojem će limit od 2018-te godine biti 300.000 kn.

· Ako sam obrtnik, da li se za ulazak u sustav PDV-a broje samo naplaćene isporuke?

Ne. Obratite pažnju na tu važnu činjenicu da se za obvezni ulazak u sustav broje isporuke, a ne primici. Dakle, zbrojite račune koje ste izdali u predmetnoj godini, a ne samo one koje ste i naplatili.

· Na početku poslovanja nisam ušao u sustav, a sada sam shvatio da sam pogriješio. Ima li pomoći?

Ima. U sustav možete ući u bilo kojem trenutku, i tek od tada se možete ponašati kao njegov sudionik: zaračunavati PDV na svojim računima i priznavati pretporez iz ulaznih računa.

· Ima li razlike ako u sustav uđem dobrovoljno ili po sili zakona?

Ima. Dobrovoljnim ulaskom u sustavu morate biti najmanje tri godine. S druge strane, ulazak po sili zakona nema takvu posljedicu i moći ćete zatražiti izlazak iz njega do sredine siječnja godine koja slijedi onoj u kojoj ste imali isporuke manje od limita.

· Ušao sam u sustav PDV-a po sili zakona. Lani sam slabo poslovao i sad bih rado da nisam više u sustavu. Kako da izađem?

Isključivo do 15.1. možete nadležnoj ispostavi porezne uprave podnijeti zahtjev za izlaskom iz sustava. Uz njega podnose se i izvodi iz poslovnih knjiga i odgovarajući dokazi. Sve detalje znat će vaš knjigovođa.

· Počeo sam poslovati i mislio sam da moram obračunati PDV na svom računu, pa sam tako pisao račune. Nisam podnio nikakvu prijavu. Je li mi taj PDV prihod?

Nije. Iako u sustav niste ušli, zaračunati PDV dužni ste uplatiti u državni proračun. Dužni ste obavijestiti i svoje kupce, jer oni ne smiju to priznati kao pretporez.

Na kraju, meni najdraža zabluda malih poduzetnika, koji žele uštedjeti par stotina kuna za stručnog knjigovođu, pa odgovore traže po forumima na internetu:

· Nisam ušao u sustav PDV-a, jer se ne želim s time baktati. Na koncu, meni je tako sve jeftinije. Ako uđem, plaćat ću PDV i na račune za internet oglašavanje na stranim portalima. Sada ga plaćaju oni za mene, zar ne?

Ne. Propisi su u cijeloj EU isti. Poduzetnik koji prima uslugu drugog EU poduzetnika dužan je PDV platiti u svojoj državi.


Nastavak pitanja i odgovora o PDV-u

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na  Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge