Pri postavljanju dijagnoze veterinar će obavezno upitati vlasnike postoji li bilo kakva mogućnost da je njihov ljubimac pojeo otrov za štakore. Prije nego odgovorite s decidiranim ne, dobro razmislite je li vaš prijatelj bio bilo gdje bez kontrole.


Mnogi otrovi, pa tako i za štakore, vrlo su dostupni na našem tržištu i praktički ih može kupiti i koristiti svatko. Garaže, drvarnice i podrumi obično su mjesta gdje se želimo riješiti štakora ili miševa. Nes­tručno korištenje otrova opasno je i za ljude, a ne samo za pse i mačke, pa bih svima pre­poručila da posao odabira i po­s­tavljanja otrova za glodavce ipak prepuste stručnjacima. Oni znaju odabrati mjesta koja su nedostupna psima i mač­ka­ma (a dostupna štakorima) i istaknut će potrebna uozorenja da je postavljen otrov.

Današnji otrovi za glodavce sadrže  antikoagulanse koji du­go djeluju i koji su mnogo opasniji od nekada korištenih ku­marina na bazi varfarina. Mo­derni antikoagulansi vežu se u krvi na proteine plazme odakle se polako otpuštaju, pa liječenje vitaminom K, koji je protu­otrov za ove otrove, ponekad traje i do 4 tjedna.

Većina otrovanih pasa i ma­čaka pojede mamac namije­njen štakorima, no moguće je i tzv. sekundarno trovanje kada oboli  životinja koja je pojela otrovanog štakora ili miša. Ovakvi su slučajevi posebno česti kod mačaka lovica.

Antikoagulansi u otrovu za miševe  sprječavaju nastanak nekih faktora zgrušavanja krvi u jetri, što dovede do krvarenja. Važno je znati da se proces zgrušavanja krvi stalno odvija u organizmu i neophodno je potreban uvijek, a ne samo onda kada dođe do ranjavanja. Ukoliko taj mehanizam izos­tane, dolazi do krvarenja koja mogu nastati bilo gdje u organizmu.

Prvi simptom je obično apa­tija. Bolesna životinja je bez­voljna, umorna, pospana, slabije jede ili ne jede uopće. Često se javlja otežano disanje te he­matomi na trbuhu. He­matomi se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu već kao posljedica sasvim lagane traume ili bez traume uopće.

Ponekad dolazi do povra­ćanja krvavog sadržaja ili kr­vavog proljeva ukoliko je došlo do krvarenja u probavnom tak­tu. Pri pregledu takvog psa ili mace veterinar će odmah uočiti bljedoću vidljivih sluz-nica te u nekim slučajevima sitna točkasta krvarenja na sluznicama. Događa se da vlasnike zavaraju krvarenja jer primjerice misle da im se kujica preuranjeno tjera, a zapravo se radi o krvarenju iz vulve. Vađenjem krvi odmah ćemo prekontrolirati zgrušava li se krv u normalnom vremens­kom periodu.

Terapija se sastoji u davanju vitamina K, no u težim slu­čajevima to nije dovoljno, već je potrebna transfuzija krvi, kompenzacija šoka, oksigenacija te davanje lijekova koji će spriječiti nastanak plućnog edema.

Pri postavljanju dijagnoze veterinar će obavezno upitati vlasnike postoji li bilo kakva mogućnost da je njihov ljubimac pojeo otrov za štakore. Prije nego odgovorite s decidiranim ne, dobro razmislite je li vaš prijatelj bio bilo gdje bez kontrole. Ne mora značiti da je otrov pojeo u vašem dvorištu. Možda se zavukao u grm u par­ku ili u susjedovo dvorište. Si­gurni možete biti jedino ako je vaš pas uvijek na uzici ili ako imate macu koja ne izlazi iz stana.