Korisnik osiguranja iz izgubljene police ostvarit će svoja prava na isplatu osigurnine i bez originala police osiguranja


„Imam osiguranje života kod osiguratelja X koje plaćam već devet godina i dogodine mi istječe ugovor. Tražio sam policu osiguranja, ali je među dokumentacijom ne mogu naći, jer mi je vjerojatno negdje zagubljena prilikom seljenja i čišćenja ladica. Kako mogu doći do police, koju će mi osiguratelj tražiti kod isplate osigurane svote? Neki mi kažu da moram provesti postupak tzv. amortizacije. Kako se to radi?...“.

Istina je da neki osiguratelji u starijim uvjetima osiguranja života, a to je slučaj i s osigurateljem X kod kojega je naš čitatelj sklopio ugovor o osiguranju života, imaju odredbu da se izgubljena, ukradena ili uništena polica mora amortizirati, pod čim oni podrazumijevaju objavu u Narodnim novinama da je polica br. taj i taj uništena, ukradena ili nestala. Amortizacija isprave je postupak kojim se proglašava da je pravnu valjanost izgubila isprava koja je izgubljena, uništena, ukradena.

Ovlašteniku (korisniku osiguranja) iz police osiguranja omogućuje da ta prava ostvaruje, odnosno da se neovlašteni u tome spriječi. Amortizacija isprave uobičajena je kod vrijednosnih papira. Međutim, polica osiguranja života koja glasi na ime, kao što je to polica o kojoj govori naš čitatelj F.P., nije vrijednosni papir.

Korisnik osiguranja iz izgubljene police ostvarit će svoja prava na isplatu osigurnine i bez originala police osiguranja. Ugovaratelj osi­gur­anja će jednostavno zatražiti od svog osiguratelja da mu izda kopiju police, što danas u vrije me informatizacije i digitalizacije nije neki problem. Insistirati na provedbi postupka amortizacije police znači bespotrebno stvoriti trošak (objava u Narodnim novinama) ugovaratelju osiguranja. To je uvidjela većina osiguratelja koja u uvjetima osiguranja života ne predviđa postupak amortizacije izgubljene, uništene, ukradene i sl. police osiguranja života.