31.08.2000.
Antioksidansi
U širem značenju antioksidansi su spojevi koji imaju zajedničko svojstvo da vežu slobodne kisikove radikale. Slobodni kisikovi radikali odgovorni su za oksidativni stres u organizmu tj. povećavaju oštećenje ili "umor" stanica i na taj način ubrzavaju njihovo odumiranje i starenje organizma. U užem, nutricijskom značenju, antioksidansi su sastojci namirnica ili prehrambenih artikala koji na različite načine inaktiviraju (uništavaju) slobodne kisikove radikale. Najpoznatiji antioksidansi su karotenoidi, posebice beta-karoten, te vitamini A, E i C. Njihova pozitivna uloga dokazana je u svim stanjima povećanog opterećenja organizma kao npr. nakon kirurških zahvata, opekotina, kod težih infekcija ili pri ekstremnim naporima. Također, antioksidansi su se pokazali vrlo korisnim dodacima u liječenju bolesnika s bolestima srca i krvnih žila, a u posljednje vrijeme nađeno je i da djeluju kao "antikarcinogene" tvari, odnosno da smanjuju učestalost pojave nekih vrsta maligne (zloćudne) bolesti (npr. rak jetre i jednjaka). Karotenoidi su spojevi koji predstavljaju provitamine za vitamine A i K, a u hrani su ponajviše zastupljeni u svježem povrću (mrkva!). Vitamin A najviše nalazimo u jetri (goveđa i teleća), u mlijeku i mlječnim proizvodima te u tamno zelenom povrću (špinat, blitva), dok su izvor C vitamina svježe voće i povrće (posebice južno voće). Glavni izvor vitamina E predstavljaju žitarice, a nalazimo ga u suncokretovom ulju, margarinu i germi dok ga u mesu i mesnim produktima ima izrazito malo (izuzev u žumanjku). Na našem tržištu prisutno je i nekoliko gotovih preparata u vidu šumećih tableta ili kaspula koje posjeduju ove sastojke u dostatnim količinama.