AO plus osiguranje trebalo biti pokriće šteta koje trpi vozač sam, kao odgovoran vozač

 

„Pred skoro dvije godine imao sam prometnu nesreću u kojoj sam ja zadobio teške tjelesne ozljede, a za nezgodu je kriv osiguranik koji ima obvezno osiguranje kod osiguratelja X. Prijavio sam štetu i poslao svu medicinsku dokumentaciju koju sam imao. Osiguratelj X, međutim, ne želi platiti odštetu dok se ne dokaže tko je kriv za nesreću, iako je protiv njihovog osiguranika podnesena kaznena prijava i postupak se još vodi. Oni tvrde da sam i ja suodgovoran za nesreću, iako mi je njihov osiguranik oduzeo prednost prolaza. Da ne bih čekao, obratio sam se svom osiguratelju kod kojega ja imam obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti s dodatkom za nekakvo AO plus osiguranje, koje mi jamči za moju štetu. No, i moj osiguratelj odbija isplatiti odštetu po tom osiguranju, tvrdi da je za odluku prerano...“, J.P.

 

Naš čitatelj J.P. očito nije dobro informiran o AO plus osiguranju i nije pročitao uvjete za to osiguranje (ako su mu predani?). Da jeste, onda bi znao da bi AO plus osiguranje trebalo biti pokriće šteta koje trpi on sam kao odgovoran vozač i da AO osiguranje (ili osnovno – obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti) i AO plus osiguranje nemaju baš puno zajedničkog: po AO osiguranju oštećeni ima pravo na naknadu potpune štete koju mu je uzrokovao i za koju odgovara drugi vozač; po AO Plus osiguranju osiguranik je samo onaj vozač koji je isključivo ili djelomično odgovoran za nastalu prometnu nezgodu; po AO osiguranju, dakle, oštećeni ima pravo na naknadu neimovinske štete (strah, fizičke boli, duševne boli za invaliditet - trajni ili privremeni, za naruženje) i imovinske štete koja mu je nastala u nesreći (šteta na vozilu, izgubljena zarada i sl.); po AO plus osiguranju – osiguranik ima pravo na točno određene vidove naknade, primjerice, duševne boli zbog trajnog invaliditeta, fizičke boli ako postoji trajni invaliditet, pri čemu se naknada uvjetuje postojanjem trajnog invaliditeta od najmanje 20 ili 25%; za manje invalidnosti (primjerice, do 5%) nema naknade; za pretrpljeni strah – nema naknade itd. Opseg pokrića ovisi od osiguratelja do osiguratelja, dok je kod obveznog osiguranja obveza osiguratelja ista.

Zaključno, može se reći da je osiguratelj kod kojega naš čitatelj sklopio ugovor o AO plus osiguranju prisiljen pričekati konačno utvrđivanje odgovornosti za nesreću (i štetu). Ako se utvrdi da je drugi vozač isključivo odgovoran za nastanak prometne nesreće, naš čitatelj J.P. neće imati pravo na naknadu štete po AO plus osiguranju, već jedino po obveznom osiguranju drugog odgovornog vozača. Ako se pak utvrdi da je i J.P. suodgovoran za nastanak nezgode – taj dio suodgovornosti pokriven je AO plus osiguranjem i u tom postotku imat će pravo na naknadu štete od svog osiguratelja, za ugovorene vrste štete.