02.07.2015.
Bankrot ljeti
- Ajde nam sada vratite dug.
- Nemamo novaca.
- Pa sakupite.
- Nemamo. A ustvari... Treba nam samo trenutak da se dogovorim.
- Ajde, dogovorite se.
- Evo, nećemo vam vratiti.
- Molim, što ste rekli?
- Evo, mi smo se dogovorili, glasali i sada vam saopćavamo.
- Dakle, nećete vratiti.
- Nećemo vratiti. Mi smo to izglasali.
- Ali to što ste izglasali, ne znači da je to zakon.
- Kako nije. Mi sve zakone donosimo tako da glasamo. I što većina odluči, to postaje zakon.
- A tako...
- Tako i što nam možete? Možete se slikati.
- Dobro, onda nitko od naših ljudi više neće ići na ljetovanje kod vas.
- A gdje će ići? Tko ima tako lijepo more kao Grčka?
- Ima Hrvatska! I još nam je bliža.
- Hrvatska!? E pravu ste zemlju našli. Pa i oni su zaduženi kao i mi. Zar mislite da će oni vraćati vaše dugove?
- Kako neće?
- A što ako i oni naprave referendum?
- Nećemo im dati da rade referendume. Glasati će moći samo na izborima. Za svoje predstavnike. Koji će i onda predstavljati.
- A ako narod hoće drugačije?
- Neka kaže svojim predstavnicima?
- A ako hoće promijeniti predstavnike?
- Neka čeka četiri godine.
- A ako ne želi čekati?
- A ako ne želi vratiti račune?
- Pa to nije isto. Ovo je pitanje slobode.
- I pitanje kapitalizma. A to vam se, na kraju, svodi na isto.
- Dakle, slobodan si ako imaš puno novaca.
- Ne nužno, ali ti je sigurno lakše.
- Pa zašto onda ljudi ne dolaze kod vas na ljetovanje?
- Nesreća. Koju smo pokušali riješiti ratom.
- Koji nije uspio.
- Ali možda sada uspije. Dakle, nećete vratiti dug?
- Nećemo. A i ljeto je počelo pa idemo na kupanje. Doviđenja. I hvala na ribama.
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Brownie od rogača
Rogač (Ceratonia siliqua, L.) je zimzelena voćka iz porodice mahunarki koja raste kao samoniklo stablo, a potječe iz Sirije i Palestine. Ime mu dolazi od grčke riječi keras, što znači rog (zbog oblika mahune)
Sezonska kuhinja
Chutney od smokava
Chutney je pikantni slatko-kiseli umak od zrelog voća, povrća i začina koji oplemenjuje brojna jela
Sezonska kuhinja
Jastučići punjeni amulama
Plodovi amule poznati su pod različitim imenima poput divlja šljiva, ciborica, dženerika, arzelinka te brojnim drugim. Amula dozrijeva od srpnja do rujna. Zreli su plodovi slatko-kiselkasti i sočni