Kada sam bio student na riječkoj ekonomiji, nekoliko puta nam je jedan profesor na predavanje došao pripit. Nije izbačen. Tada još nije bilo youtubea


Osvanuo na internetu video djevojke koja nešto smrče na fakultetu. Sa klupe. Nitko ne zna što je to. Svi pretpostavljaju da je neka droga. Pa ju je ekipa s fakulteta brzo izbacila. Po kratkom postupku. Jer to nije po njihovom etičkom kodeksu.
Sa druge strane imamo visokopozicionirane članove vladajuće stranke koji već godinama za sobom vuku afere oko prepisanih diplomskih ispita. No dobro, to je normalno...

Ali da se hrvatska mladež drogira? Pa kako je to moguće?

Možda da to radi mladež neke druge zemlje, ali naša mladež na kojoj sve ostaje...?

Samo nekoliko dana kasnije grupa novinara odlučuje testirati senzibilnu hrvatsku javnost i šmrče bijeli prah (sodu bikarbonu) na javnim mjestima u Zagrebu.

Ne reagira nitko.

Pitanje je, zašto bi i reagirao? Trebao bi li? Koliko građana je suglasno s time da je droga ilegalna? Koja droga? U kojim količinama?

Je li alkohol droga? Je li duhan?

Pomoću njih se naplaćuju trošarine i skuplja novac u državni proračun. Zbog ovih drugih supstanci se izbacuje s fakulteta. Kada sam bio student na riječkoj ekonomiji, nekoliko puta nam je jedan profesor na predavanje došao pripit. Nije izbačen. Tada još nije bilo youtubea?

Koja je pouka? Ako se drogirate i vide vas, bit ćete skandal u čistoj državi. Ako se drogirate i ne vide vas, bolje ćete učiti i biti aktivniji na satu.

Ako se ne drogirate...