Ekipa sa svake strane tro­kuta dogovara se oko toga ko­ja bi mogla biti glavna. Ili, ako ne glavna, onda barem da od­luče gdje bi bilo težište. Ili, ako ne težište, da odluče na koju stranicu da se oslone.

Nedavno je održan sasta­nak gdje su se trebali dogovo­ri­­ti. I dogovorili su se da se nisu do­govorili. Onda im je je­dna stra­na rekla da se odluče oko toga za nekoliko dana. Ali nije rekla što će biti ako se ne odluče. Pretpostavljam da će on­da opet pozivati na dogovore.

Do kada?

Za sada, dok ne nađu osobu koja bi mogla zadovoljiti svih. No, postoji li takva osoba na svijetu. Netko bi rekao – nema, jedino bi možda mogao sam Bog Isus. Ali, tu bi bili u krivu:

“Mislim da bismo na fun­kciji premijera ipak trebali imati lidera, hrabrog i odlu­čnog, tzv. Bič Božji koji će biti autoritet ministrima, dok mi Petrov više na­likuje mesiji” - kaže sugovor­nik Jutarnjeg iz HDZ-a.

Dakle, čak ga se i naši de­mokršćani odriču. Dobar je Is­us i sve to, ali brate, ne bi mu dao ni da bude predsjednik kućnog savjeta, a kamoli premijer. Pa kako bi pregovarao sa nezadovoljnim seljacima na traktorima?

Ali, nisu li Bog otac i Isus sin istovremeno elementi svetog trojstva, dakle, jedno te isto. Isus je Bog. Boga za premijera? On je doista bio odlu­čan. Za veliki potop treba biti odlučan. Hrabar manje – jer io­nako se nema čega bojati. S druge strane – Atila, bič Božji je idealan vladar za naše ljude. Kao i gospodin Bog, i on je odgovoran za masakr velikog broja ljudi. Ne, doduše cijeli svijet, ali dobar dio svijeta. No, za razliku od odlučnosti, ovaj je trebao biti i hrabar. U to vrijeme boriti se protiv rimskih legija nije mogla kukavica. Pogotovo stoga što je tu bilo i nekih izgubljenih bitaka.

Na kraju krajeva, carstvo hrabrog i odlučnog biča raspalo se ubrzo nakon njegove smrti. S druge strane, zema­ljsko carstvo nastalo nakon Mesije vrlo je aktivno i živahno i dvije tisuće godina nakon njegove smrti. A o nebeskom da i ne govorimo.

Zašto se uporno inzistira na čvrstoj ruci, nije mi jasno. Pa naša posljednja ljudska čvr­sta ruka ima nekoliko optu­žnica za korupciju pred so­bom. Ali, eto, inzistira se. Leđa su očito navikla na grublje tretmane.