Kako radim kao građevinski radnik i često na skelama, a posao zahtijeva saginjanje, to mi čini veliku bol i ne mogu obavljati poslove na skeli

 

„Trpim velike boli zbog lošeg stanja kralježnice. Kako radim kao građevinski radnik i često na skelama, a posao zahtijeva saginjanje, to mi čini veliku bol i ne mogu obavljati poslove na skeli. Javio sam se liječniku radi bolovanja i isti mi je nakon pregleda rekao da imam ishialgiju i da mi je stanje kralježnice u križnom dijelu katastrofalno. S obzirom da radim posao građevinskog majstora već dvadeset godina, mislim da je to posljedica toga posla i napora koji iziskuje i koji su djelovali na kralježnicu. Poslodavac ima dobro osiguranje radnika od posljedica nesretnog slučaja. Imam li pravo na osigurninu po tom osiguranju i što mi je činiti da je dobijem?...“,L.A.

 

Ugovorom o osiguranju od posljedica nesretnog slučaja definiran je i sam pojam nesretni slučaj. To je „svaki iznenadni i od volje osiguranika nezavisni događaj koji, djelujući izvana i naglo na tijelo osiguranika, ima za posljedicu njegovu smrt, potpuni ili djelomični invaliditet, privremenu nesposobnost za rad ili narušenje zdravlja koje zahtijeva liječničku pomoć“. Vjerojatno se slučaj našeg čitatelja L.A. uklapa u tu definiciju, međutim, uvjeti osiguranja od nesretnog slučaja imaju predviđene iznimke, koje se ne smatraju nesretnim slučajevima. Među iznimkama su i razne bolesti kičme, kao što su hernija disci intervertebralis, sve vrste lumbalgije, diskopatija, sakralgija, miofascitis, kokcigodinija, ishialgija, fibrositis i sve postanatomske promjene slabinske krstačne regije.

Prema tome, očito je da se kod L.A. radi o oboljenju koje se ne smatra osiguranim nesretnim slučajem i stoga ne daje pravo na isplatu osigurnine. No, da bi bio siguran da je sve poduzeo, L.A. se može obratiti svom osiguratelju s odgovarajućom liječničkom dokumentacijom i čekati njegovo stajalište, koje će vjerojatno biti negativno. Ali, vrijedi pokušati.