Zimi ne možeš pobjeći.
Sa svakim danom u Slavoniji postaje sve hladnije. Rijeka izbjeglica koja se onuda slijeva i preljeva nije se smanjila. A uskoro bi se mogla početi i lediti.
Ti ljudi žele otići još sjevernije. Ali ovdje je prepreka. Ovo trebaju proći pješke. Dok je god protok omogućen njih će se prevoziti i sve će biti u redu. Ali, ako dođe do zastoja, mogla bi se dogoditi katastrofa. Ustvari, malo stvari ovisi o nama. Mi smo samo dio kanala. Koji bi se mogao preliti ako se napune Njemačka i ostale zemlje koje ih primaju.
- A što ako te zemlje prestanu sa primanjem ljudi?
- Onda bi moglo biti problema.
- A kako ćemo ih riješiti?
- Tako da i mi zatvorimo granice.
- A što s ljudima?
- S kojim ljudima?
- Zar ljudi prestaju postojati kada mi zatvorimo granice?
- Ne prestaju, ali oni tada više nisu naš problem.
- A čiji su problem.
- Onih na čijem su teritoriju ostali.
- Ali to su ljudi?
- Ali nisu kod nas.
- No, zar te zemlje nisu kršćanske.
- Dobro, jesu. I Hrvatska bi mogla primiti nekoliko desetaka tisuća ljudi.
- Ali?
- Ali neće jer bi se onda pročulo. I onda bi svi počeli dolaziti kod nas.
- A možemo li ih nekako primiti u tajnosti?
- Ne može se to tajiti. U 21. stoljeću nema tajni. Sve se sazna.
- Dakle, svi znaju i da će se ljudi ubrzo smrzavati u slavonskom blatu?
- Ne samo u slavonskom. I u srpskom. Makedonskom. Grčkom.
- Ali im nećemo pomagati?
- Ne ako neće ni drugi. Ali hoćemo onima koji su već kod nas.
- A mislite da će promrzli ljudi samo čekati sa druge strane? Pogotovo kada čuju da pomažete onima koji su prešli kod vas?
- Ha, pa neće oni samo tako moći prijeći. Mi ćemo ih sprječavati.
- Dakle, nećete si dozvoliti da im pomognete.
- Nećemo, tako nam Bog pomogao.
22.10.2015.
Dolazi zima
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Kolač od krušaka, čokolade i lješnjaka
Kruška je izvrstan izvor vitamina i minerala koji su ključni za zdravlje. Redovita konzumacija kruške može poboljšati probavu, smanjiti rizik od kroničnih bolesti i podržati zdravlje srca
Sezonska kuhinja
Jastučići punjeni amulama
Plodovi amule poznati su pod različitim imenima poput divlja šljiva, ciborica, dženerika, arzelinka te brojnim drugim. Amula dozrijeva od srpnja do rujna. Zreli su plodovi slatko-kiselkasti i sočni
Sezonska kuhinja
Kuglof od jabuka i bundeve
Od ove dvije kraljice jeseni napravite sočni kuglof koji odlično paše uz ovo promjenjivo vrijeme vani