Dobar dio mladih i nestrpljivih građana odlučilo je svoju pozamašnu ušteđevinu trošiti i prije no što im je to Vlada preporučila. Odlučili su ti mladi otići u Kanadu, Irsku, Njemačku i Australiju. U sve države koje svojim stanovnicima dozvoljavaju potrošnju.


Hrvatska ide naprijed i gra­đani prepoznaju da mogu po­većati kvalitetu svog života i početi trošiti kune koje su stav­ljali na stranu. To je rekao potpredsjednik Vlade na konfe­ren­ciji za novinare u Banskim dvorima, predstavljajući izvješ­će o bruto domaćem proizvodu. 

Nakon te izjave Hrvati su se sjurili iz domova puni novaca koje su uštedjeli za vrijeme velike krize i počeli kupovati tostere, lonce, posteljinu i ig­račke. Sve ono što su si uskra­ćivali tijekom dugog mračnog razdoblja. Cirkus, kazalište, pu­tovanja, mopedi, ormari, ventilatori, slatkiši. Nema predmeta koji ljudi nisu počeli kupovati. Falio im je samo okidač. Sum­njali su i građani da se nešto zbiva. Da je prekretnica na po­molu i da će uskoro doći zlatno doba. Sumnjali su, ali nisu bili sigurni. Ali, kada im je iz Vlade došao znak, štednja je odjednom postala daleka prošlost. 

I dobro je da se to dogodilo. Jer, više nisu niti imali mjesta gdje da drže sav taj novac koji su “stavljali na stranu”. Mad­raci su postali tvrdi od novaca još prije nekoliko godina. Odav­no u njima uopće više nema spužve. U čarapama kovanice pa svi zveckaju dok hodaju. Dže­povi su puni pa svatko nosi po dva pojasa da mu drži hlače. Ali svejedno, koliko god da im je bilo teško - Hrvati nisu tro­šili. Nisu. Čekali su povoljan trenutak. 

A to je upravo sada. Tu­ris­tička sezona je završila i sada bi državi najviše odgovaralo da se priljev novaca nastavi. A od sve­ga što Hrvati kupuju, 25 posto, ili četvrtina, ide državi. Ako treba, dat ćemo. Za dom spremni. 

Jer, prije nekoliko godina bivši premijer rekao im je da su u banani i tada su počeli. Ku­pili su, simbolično, zadnju za­lihu banana i krenuli u hibernaciju. Život je bio težak, ali oni su vjerovali svojoj vlasti. I kad je premijer završio u zat­voru i kad je na vlast došla njegova zapisničarka i kad je došla druga stranka i kad su se mi­nistri smjenjivali zbog korupcije. Oni su tiho patili, vjerovali i - štedjeli. “Bit će bolje”, govorili su im stalno. 

- Bit će bolje?! A kada će do­ći to bolje, pitali su se neki od građana. Uglavnom oni nestrpljivi. 
- Ubrzo. Vjerujte nam. 

Nažalost, neki nisu više mo­gli izdržati. Dobar dio mladih i nestrpljivih građana odlučilo je svoju pozamašnu ušteđevinu trošiti i prije no što im je to Vlada preporučila. Odlučili su ti mladi otići u Kanadu, Irsku, Njemačku i Australiju. U sve države koje svojim stanovni­cima dozvoljavaju potrošnju. Mladi su – kada će trošiti ako ne sad?

Tko im je kriv. Više za one koji su ostali. A trebali su pri­čekati još samo malo. Jer, došao je i taj dan. Bolje je.